2013-08-26

Rozmaringos sült oldalas


 
Igaz, hogy nagyon sokan – főleg a diétázók – a fehér húsokat részesítik előnyben, de szerintem a jó marha- és sertéshúsnak nincs párja. Főleg, ha megbízható, helyi hentesek termékeit vásároljuk (a marhahúsra ez „nem nagyon” vonatkozik, mert jó minőségű magyar marhahús ritka, mint a fehér holló, ha van egyáltalán....), de ez érvényes a szárnyasokra is. Piacokon, termelőktől próbálkozom „kapirgálókat” beszerezni.
A sertés tarja ideális flekkennek, sasliknak, a karaj rántva, töltve, a lapocka pörköltnek, gulyásnak, a dagadó töltött káposztába, paprikába, az oldalas pedig süthető darabolva lábasban, egészben – sütőben vagy grillen.


Az egészben sült, vagy grillezett húsokat ajánlatos a sütés előtt egy nappal bepácolni. Különböző húsokhoz különböző pácok illenek. Alkalmazhatunk barbecue, mustáros, paradicsomos, zöldfűszeres, hagymás, fokhagymás pácokat. Egyszerű és nagyon jó módszer az adzsikával történő pácolás, melyet gyakran alkalmazok sült császár készítésekor. Az adzsikát természetesen magam készítem minden évben a következő recept szerint. Sertéshez kitűnő az olajos pácolás, különböző zöldfűszerekkel, ami most rozmaring volt. Amúgy a rozmaring nagyon jó „barátságban” van a sertéssel, báránnyal.

Hozzávalók: 1,5 kg oldalas, 1 nagy vöröshagyma, 1-2 ek olaj, pár szál rozmaring, tengeri só, frissen őrölt bors és római- és édeskömény, ízlés szerint

Elkészítés:
A páchoz keverjük össze az olajat, az apróra vágott rozmaringot, a borsot, a római köményt, és dörzsöljük be vele a húst. Fóliába csomagolva tegyük egy éjszakára a hűtőbe. Az oldalast sütés előtt sózzuk meg, és helyezzük sütőtálra. A rozmaringleveleket szedjük le róla, hogy rá ne égjen, tegyük alá/mellé, a felcikkezett vöröshagymával együtt. Kevés vizet aláöntve, fóliával letakarva 180°C fokos sütőben süssük 1-1,5 órát. A fóliát eltávolítva süssük a húst magas hőmérsékleten 230-250°C fokon, ameddig szép ropogósra sül. Ez körülbelül 30-40 perc. Tálaljuk édeskömény salátával



2 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Nagyon guszta!

wanna írta...

..., és nagyon finom! Kicsit sok kalória, de egyszer,egyszer... :)