2013-10-28

Körtepite dióval, csokival



Szebbnél szebb körték „mosolyognak” ránk a piacon. Nyersen, grillezve, dzsemnek, mindenféleképpen finom, süteményekhez is kitűnő. Csodásan kombinálható édessel, sóssal, nagyon jó hozzá a dió, a mogyoró, a mandula... Nagy kedvencem a különleges tárkonyos körtedzsem. A sós-édes kombináció egyik nagyszerű párosítása a körte-kecskesajt, vagy a körte-füstölt hal.


Ez a pite a mandulás körtetorta „továbbfejlesztett” vagy inkább leegyszerűsített változata. Igazán finom lett, elkészítése egyszerű, csak össze kell rakni.

Hozzávalók:
a tésztához: 200 g liszt, 100 g vaj, 50 g porcukor, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 1 csipet só, vaj a forma kikenéséhez
a rávalók: 4 körte, 100 g körtedzsem, 100 g dió, 50 g étcsokoládé, pár csepp citromlé, 1 mk vaníliakivonat és 1 tk nádcukor

Elkészítés:
Először készítsük el a tésztát: keverjük az átszitált liszthez a porcukrot, a sót, morzsoljuk össze a kis kockára vágott vajjal, és adjuk hozzá a tojást. Gyorsan dolgozzuk össze cipót formálva, fóliába csomagolva egy órára tegyük a hűtőbe. Vajas tészta készítésénél alapkövetelmény, hogy hideg anyagokkal és gyorsan dolgozzunk.



A hűtőből kivéve a tészta 3/4 részét nyújtsuk ki, helyezzük kerek kivajazott, lepényformába úgy, hogy pereme is maradjon a tésztának a sütőtál oldalán. Így, ha elkészül, mint egy torta, szeletelhető. A tésztát villával szurkáljuk meg, nehogy felpúposodjon. 180°C előmelegített sütőben 5 perc alatt félig süssük meg.
Közben a körtéket hámozzuk meg, magházukat távolítsuk el, vágjuk vékony szeletekre, cseppentsünk rá citromlevet, hogy meg ne barnuljanak, keverjük hozzá a vaníliát és a cukrot. A diót száraz serpenyőben kicsit pirítsuk meg (barna héja ezután egyszerűen ledörzsölhető), és mozsárban törjük durva darabokra. A csokoládét vágjuk forgácsokra (én ehhez zöldségtisztítót használok).
A félig megsült tésztát kenjük meg a körtedzsemmel, rakjuk rá a felszeletelt vaníliás, cukros körtét, szórjuk rá a darabolt diót, a csokiforgácsokat, és végül almareszelőn reszeljük rá a tészta fennmaradó 1/4 részét.
Előmelegített sütőben, 180°C fokon süssük 20-25 percig.



2 megjegyzés:

Marka írta...

EZ nagyon, de nagyon gusztusosra sikerült! Szinte érzem is a számban az ízét! Tutira elkészítem egyik nap :-)

wanna írta...

Igazán érdemes elkészíteni, egyszerű és nagyszerű, egy próbát biztosan megér, nekünk bevált...