2013-11-25

Sajtos mini tekercsek



Ünnepek közeledtével már el kell gondolkoznunk mit is süssünk, főzzünk, mi kerüljön az ünnepi asztalra. A nyilván népszerű apró sütemények, linzerkarikák, mézes kekszek sorából nem maradhatnak ki a sós-sajtos, a sós-köményes rágcsálnivalók, perecek, stanglik sem.
Ha marad időnk és kedvünk érdemes elkészíteni ezeket a csodás mini sajtos tekercseket is, melynek különleges receptjét Debrecenből kaptam. Nem a legegyszerűbb elkészíteni, de megéri a fáradságot, igazán finom, főleg frissen, langyosan. Szerintem.



Hozzávalók: 350g liszt, 120 ml tej, 100 g tejföl, 1 tojás, 150 g vaj, 15 g friss élesztő, 2 mk só, 1 csipet cukor, 100 g sajt

Elkészítés:
Langyosítsuk meg a tejet, adjuk hozzá a cukrot, „futassuk” fel benne az élesztőt. Közben morzsoljuk el a lisztet a vajjal. Ezután keverjük a lisztes vajhoz a tojást, a tejfölt, a felfuttatott élesztőt, és alaposan dolgozzuk ki. A megszokottól lágyabb tésztát kapunk. Kelesszük duplájára. A megkelt tésztát osszuk hat egyenlő részre, és formázzunk belőle cipókat. A cipókat sodorjuk hengerré, és készítsünk belőle diónyi gombócokat. A gombócokat nyújtsuk (a gyúródeszkát nem szabad lisztezni) vékony levél formájúvá, lazán tekerjük fel, és rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejét kenjük meg tojással, és szórjuk meg reszelt sajttal. A tekercseket pihentessük 20 percet, és utána előmelegített sütőben, 190°C fokon süssük szép pirosra, ez kb. 25-30 perc. Ebből a mennyiségből 48 darab mini tekercs készült.


5 megjegyzés:

Édeskonyha írta...

Nagyon szépek lettek. Bár azt hiszem én az ünnepekre én inkább hosszan finom dolgokat készítenék nem kelt tésztát, de csak úgy szívesen kipróbálnám.

wanna írta...

Hmmm..., és a bejgli? Az az igazi kelt tészta és "tudomány" :), eddig még nem próbálkoztam vele... .
Lehet, hogy ez már elmegy "főpróbának"?

teller-cake írta...

Gyönyörű és csábító!! Mentve! :)

Hankka írta...

Csodaszépek, nagy kedvenceink a sós nasik, nagyon tudnánk szeretni ezeket a fincsi tekercseket is! :)

Vicuska írta...

Ez nálunk is népszerű lenne!