2014-04-18

Kínai kelsaláta



A kínai kelt Kínában már a III. század táján termesztették, Európába Kelet-Ázsiából, Amerikán keresztül került. Az utóbbi időben nálunk is egyre népszerűbb. Nyersen kitűnő saláta készíthető belőle, párolva, vagy sütve nagyszerű köret, főzve pedig csodás krémleves lehet.

Hozzávalók: 1 kínai kel,  1 csokor petrezselyemlevél, 4-5 szál újhagyma,
tengeri só, frissen őrölt bors
- dressing: 1-2  gerezd fokhagyma, 50 ml szójaszósz, 1 ek olívaolaj, 2 ek rizsecet, 1 tk nádcukor,  2-3 tk csípős paprikakrém

Elkészítés:
A kínai kelt vágjuk ketté és vágjuk ki a torzsáját. Ezután szeleteljük fel, és sózzuk meg. Pár percig hagyjuk a sóban állni, vagy enyhén sós vízzel forrázzuk le.
Közben készítsük el a dressinget: a fokhagymát vágjuk apróra, vagy nyomjuk ki fokhagymanyomón. Keverjük össze az olívaolajat az ecettel, a szójaszósszal, a cukorral, a csípős paprikakrémmel és a fokhagymával. 


A kínai kelt keverjük jól össze az öntettel. Tálaláskor adjuk hozzá az újhagymát, daráljunk rá borsot, és szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel.

Megjegyzés:
Ha sós paprikakrémet használunk, akkor az öntetbe nem kell külön só. 
Paprikakrém helyett készíthetjük édes chiliszósszal is, de akkor hagyjuk ki, vagy csökkentsük a cukor mennyiségét az öntetben. 
A rizsecet helyettesíthető citromlével vagy almaecettel.
A salátára szórhatunk szezámmagot is.

Nincsenek megjegyzések: