2014-04-13

Sült céklasaláta



A cékla a kora nyári hónapokat kivéve egész évben kapható, én mégis inkább „téli zöldségnek” tartom, de ettől függetlenül még most is szívesebben fogyasztom, mint a nem igazán ízgazdag primőröket. Fogyasztható nyersen, főve, sütve, salátának, levesnek. A nyers, kipréselt céklalé is igen értékes, sok magnéziumot, szilíciumot és cinket tartalmaz. Nagy kedvencem az orosz vinaigrette és a borscs, mindkettő fő alkotóeleme a cékla.

Most egy különleges céklasalátát készítettem, igazán csodás nemcsak az íze, de a látványa is. 

Hozzávalók: 6-8 kisebb cékla, 1 ek extra szűz olívaolaj, kristálysó, frissen őrölt bors, 1 ek tokaji Jégvirág szilvaecet (esetleg vörös borecet), 1 kk méz, rucola microgreens, 100 g fehér penészes sajt

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220
°C-fokra. A céklákat jól mossuk meg, helyezzük alufóliára és locsoljuk meg az olajjal, sózzuk, borsozzuk. A fólia széleit hajtsuk vissza, és csomagoljuk be a céklákat. Süssük a sütőben 30-40 percet, amíg megpuhul. Hagyjuk a fóliában kihűlni. Kicsomagoláskor a képződött céklalevet szedjük meg, keverjük össze az ecettel és a mézzel: ez a dressing. A céklákat hámozzuk meg, vágjuk kis kockákra, locsoljuk meg a dressinggel és szórjuk meg egy csipet fleur de sel-el.
Tálaljuk a ruccola microgreens-szel és a sajttal.


A rucola microgreens, nem más mint a magból kikelt 10-12 napos rucola, magyar nevét sajnos nem tudom... . Nagyon zsenge, nagyon finom. Nálam a konyhaablakot díszíti, sok más mellett.


1 megjegyzés:

Elisabeth írta...

Nagyon szeretem a friss céklát, pláne salátában. Fantasztikus!