2015-11-22

Rácponty karácsonyra, vagy csak úgy...



Közeleg a karácsony, fénybe borul a város: ünnepi kivilágítást kapnak a terek, az utcák, a kirakatok, az épületek... . És már mindenütt állnak a karácsonyi vásári házikók, karácsonyi ajándékokat, finomságokat, dekorációkat kínálva. Talán ideje elgondolkodni nemcsak az ajándékokon, hanem a karácsonyi menün is.

Magyarországon a hal hagyományosan a szentestei vacsora elmaradhatatlan része, ami az esetek többségében halászlé vagy rántott ponty.
A hal vagy a „halfélék” nálam viszont gyakran kerülnek az asztalra, ami nem jelenti azt, hogy karácsonykor akkor nem, de ez nem merül ki a fent említett két fogásban. 
Ez lehet pisztráng, fogas, harcsa, garnéla, kagyló, különböző tengeri halak: laposhal, nyelvhal,, lazac ...

Esetleg rácponty, ami mindig az alábbiak szerint készül.

  

Hozzávalók: 1-1,5 kg tisztított ponty, 100 g füstölt szalonna, 1 kg burgonya, 0,5 kg paradicsom, 0,5 kg paprika, 0,5 kg hagyma, 500 ml 20-30%-os tejföl, 200 ml 20%-os tejszín, 2 ek olívaolaj, 1 kk vaj, tengeri só, frissen őrölt színes bors, ízlés szerint

Elkészítés:

A halat mossuk és papírtörlővel szárítsuk meg. Egy éles késsel sűrűn irdaljuk be, sózzuk és borsozzuk meg kívül-belül. A vágásokba helyezzünk szalonnacsíkokat. 
A megtisztított burgonyát karikázzuk fel és főzzük félkészre. 
Vagy főzzük meg héjában, hámozzuk meg és vágjuk karikára. 
A paradicsomot vágjuk cikkekre, a koktélparadicsomot félbe, a paprikát és a hagymát félkarikára, sózzuk, borsozzuk, és az olajon süssük roppanósra. 
Ezután rakjuk a burgonyakarikákat egy sütőtálba, locsoljuk meg a tejszínnel összekevert tejföllel (a tejszín a tejföl folyékonyabbá tételére szükséges), halmozzuk rá a zöldséget és keverjük össze. Erre a „zöldségágyra” helyezzük a halat, melyre szintén kanalazhatunk a tejszínes tejfölből.
Süssük a halat 200°C fokra előmelegített sütőben kb 25-30 percet, vagy addig amíg a hal bőre ropogós nem lesz.


További halas és garnélás receptek az alábbi linkekre kattintva érhetők el:
 

Halak 
Garnélák  és kagylók

 

2 megjegyzés:

teller-cake írta...

Nekem ünneptől függetlenül bármikor jöhet, nagyon szeretem a halat.

wanna írta...

Igen, így gondolom én is, ahogy a címben is utaltam rá ....