2016-01-06

Zellerleves



Már talán többször leírtam, imádom a leveseket. Nem vagyok mesterszakács, de levest bármiből és bármikor tudok készíteni. Elég meglátnom a piacon valami szép zöldséget, és beindul a fantáziám. És nagyon ritkán fordul elő, hogy a leves ugyanolyan lesz, még ha ugyanolyan zöldségekből is készül. Mert valamin biztos változtatok: vagy a fűszerezésen, vagy kerül bele még egy-két dolog, ami aktuálisan a hűtőben van... Ez nálam a „konyhatúra”.
Most szárzellerből snack-et készítettem és maradt még pár zellerszál, így aztán egy szem burgonyával és egy fej vöröshagymával kiegészítve össze is állt ez a mesés zellerleves. Csodás ízét a fűszerezésnek, színét pedig a kurkumának köszönheti.

Hozzávalók: 1 l csirkealaplé, 5-6 zellerszál, 1 nagyobb burgonya, 1 vöröshagyma, 2 ek olívaolaj, frissen őrölt zöld bors, 1/2 mk kanál kurkuma, Himalája só, cayenne-i bors és rózsabors ízlés szerint.


Elkészítés:
Először egy fazékban az olívaolajon süssük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a kis kockára vágott zellert és burgonyát. Süssük a zöldségeket együtt 5-6 percig. Fűszerezzük a kurkumával, a zöld és a cayenne-i borssal. Kicsit sózzuk meg, ugyanis az alaplé sós, ha szükséges, a végén még utánasózhatjuk. 

Ezután öntsük fel az alaplével, és főzzük a levest addig, amíg a burgonya megfő.
Tálaláskor morzsoljunk a levesre rózsaborsot.


A szárzeller, angol zeller, rúdzeller, vagy halványított zeller[1] (Apium graveolens var. dulce, tévesen halványítónak is titulálják, holott semmit sem halványít; sőt azt kell - termesztése során - halványítani) gumója kicsi és tele van gyökérrel, ezért étkezési célokra nem alkalmas. Levelei 30–40 cm hosszúra is megnőnek, a levélnyél 3–4 cm széles, ezt a húsos levélnyelet – árnyékolással (földdel feltöltik, mint a spárgát) halványítva – salátának használják, vagy összeturmixolva leves, koktél készülhet belőle. /Wikipédia

Nincsenek megjegyzések: