2016-03-10

Balzsamecetes sült lilahagyma



Általában a legegyszerűbb megoldások a legjobbak, de az ördög mindig a részletekben rejlik. Lehet konfitálni, souvidálni, nem beszélve a csúcsgasztronómiában alkalmazott technikákról, de mindennek az alapja a jó alapanyag, a minőségi hozzávalók. A legegyszerűbb ételt is különlegessé tehetjük, ha jó alapanyagokból, különböző fűszerekkel, minőségi olajokkal, ecetekkel készítjük.
Ez különösen igaz a zöldségekre, mert már önmagukban, nyersen is finomak, de egy kitűnő hidegen sajtolt olajjal, vagy különleges ecettel, sóval, még csodálatosabbá varázsolhatjuk.

Ha pedig köretként vagy előételként készítjük, akkor a sütést javaslom, nem a párolást vagy főzést. És a sütés sütőben értendő, nem serpenyőben és bő olajban, pláne nem olajsütőben.
Teljesen más, lehet, hogy elsőre szokatlan ízeket kapunk, de aki egyszer így készíti, sose fogja másképp.
Sütőben süthetünk, paradicsomot, gombát, sárgarépát, burgonyát, édesburgonyát, káposztát, céklát, kelbimbót, karfiolt, brokkolit, zöldbabot, spárgát, cukkinit ... 

És a sült zöldségek sorából nem maradhat ki a hagyma és a fokhagyma sem.


Ez a sült lilahagyma lehet egy saláta alapja – paradicsommal, jégsalátával, gombával –, amihez eleve adnánk hagymát. Így megsütve teljesen más ízhatást és látványt érhetünk el. Ebben az esetben a salátára nem kell külön öntetet készíteni, ez maga a hagyma sütőleve. Tálaláskor még megszórhatjuk kevés olajjal, ecettel, darálhatunk rá sót, borsot, ízlés szerint. Csodálatos kiegészítője szerintem a füstölt halaknak, a hideg hajszálvékonyra szeletelt csirkemellnek, saslikhoz elképzelni sem tudok jobbat, de hamburgerben, szendvicsben is kiválthatja a nyers hagymát. 

Sütésre előkészítve

Hozzávalók:  4-5 közepes lilahagyma, 1 ek olívaolaj, 2 ek modenai balzsamecet, tengeri só, szárított bazsalikom és kakukkfű,  frissen őrölt bors és bazsalikomlevél

Elkészítés:
A hagymát tisztítsuk meg és vágjuk nagyobb cikkekre. 
A sütőtálat olajozzuk be, rakjuk bele a hagymát, keverjük hozzá a balzsamecetet, szórjuk rá a bazsalikomot és a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, és keverjük össze.
Süssük a hagymát 200°C fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre.
Tálaláskor még locsolhatunk rá olajat, ecetet, megszórhatjuk friss bazsalikomlevéllel.  

Megsütve

Nincsenek megjegyzések: