2016-04-15

Zölbabszuflé



Többször említettem, nálam a változatosság, a szezonalitás, a jó minőségű alapanyagok, a szép tálalás – ezek a fő szempontok, ami a „konyhatúrámat” illeti. 
Zöldség- és gyümölcspárti vagyok, de télen, tavasszal, amikor csak primőr van a piacokon, inkább választom a saját, vegyszer nélkül tartósított zöldséget, vagy a gyorsfagyasztottat.
  

A felfújt nálam egy kedvenc „műfaj”, édes és sós változata is csodás. Ebből kifolyólag lehet desszert, előétel, de akár köret is. 
A sós változat készülhet édesburgonyából, sütőtökből, zöldbabból ...
Ez a felfújt most mirelit sárgahüvelyű zöldbabból készült. Péntek lévén – ez nálam ez egyik heti húsmentes nap –, köretként a fokhagymás garnélához.


Hozzávalók 4 adagra: 250 g mirelit zöldbab, 3 tojás, 150 g 30%-os tejszín, 80 g Cheddar sajt, 1 csokor friss kapor, tengeri só, frissen őrölt bors, vaj a formák kikenéséhez

Elkészítés:

A zöldbabot lobogó sós vízbe téve, főzzük 5-6 percig. Szűrjük le, hűtsük le. A sajtot reszeljük le.
Válasszuk szét a tojások sárgáját és fehérjét. A tojások sárgáját keverjük össze a tejszínnel, adjuk hozzá a zöldbabot és a sajt felét. Sózzuk, borsozzuk és keverjük hozzá a friss vágott kaprot. Tegyük félre. 

A tojások fehérjéből verjünk kemény habot, és keverjük óvatosan a zöldbabos-tojásás-tejszínes masszához. 
Töltsük a masszát vajjal kikent szufléformákba, szórjuk rá a maradék sajtot, és rakjuk egy sütőtepsire, melyre öntsünk forró vizet úgy, hogy a víz a formák magasságának kb. 1/3 részéig érjen.

Előmelegített sütőben 190ºC fokon süssük a szuflét 10-12 percig.

A sütőből kivéve, tálaljuk azonnal.



Nincsenek megjegyzések: