2019-01-21

Gravlax - avagy házilag pácolt nyers lazac



A gravlax skandináv "találmány", leginkább a svédek készítik. Ez pedig nem más, mint pácolt, nyers lazac. A pácnak három alapvető összetevője van: só, cukor és friss kapor. Ez az egyszerű pác pár nap alatt fantasztikus finomságot varázsol egy darab nyers lazacfiléből.


Hozzávalók 250 g lazacfilé, 100 g durva szemű só, 100 g nádcukor, friss kapor, 1 narancs, 1 citrom

Elkészítés:

Keverjük össze a sót és a cukrot, a reszelt narancs- és citromhéjat. A sós-cukros alap felét szórjuk egy legalább két réteg vastag frissen tartó fóliára, helyezzük rá a kaprot, a lazacot és a keverék másik felével borítsuk be. 
Csomagoljuk be szorosan a fóliába. A csomagot helyezzük egy tepsibe - valamennyi lé kifolyik, bármilyen jól csomagoltuk be, és esetleg helyezzünk rá nehezéket. 


Hűtőben legalább 12 órára pácolni hagyjuk, de 2-3 nap után lesz tökéletes.
Ha kivettük a hűtőből, a maradék pácot mossuk le róla, és töröljük szárazra.
Hajszálvékony szeletekre vágva tálaljuk. Kitűnő hozzá a pirítós, citrom. 


A svédek az alábbi mártást javasolják hozzá:

Hovmästarsås (kapros mustárszósz)

Hozzávalók: 1 ek mustár, 1 ek fehérborecet, 1 ek méz, 2 ek olaj, 3 ek felaprított, friss kapor, só, bors.

Az összes hozzávalót egyszerre keverjük ki. 

Nincsenek megjegyzések: