2019-12-09

Spaghetti alla carbonara




A mondás úgy tartja, szegény ember vízzel főz. Én annyival módosítanám, hogy abból ami a kamrában van, persze, ha nem készül, tervez éppen valamit. Ahogy anyukám mondta, alapvető "dolgok" mindig legyenek a kamrában, "legyen mihez nyúlni"...
Nálam tészta (sokféle), tojás, parmezán, pecorino és kolozsvári szalonna szinte mindig van, hát adta magát a mai ebédötlet, a Spaghetti ala carbonara. 

Ez egy igazi római tésztaféleség, és eltérően a "hiedelmektől" ez soha nem látott tejszínt, állagát a tojás, a vaj és az olívaolaj adja. 
Egyszerű, gyors és nagyon finom.

Hozzávalók: 500 g spagetti, 150 g pancetta/kolozsvári, 150 g pecorino (olasz juhsajt), 6 tojás, 1 ek olívaolaj, 20 g vaj, só, bors, ízlés szerint



Elkészítés

A tésztát a szokásos módon, lobogó, sós vízben al dente-re főzzük meg. Öblítés nélkül szűrjük le. 
Közben a serpenyőben, a felhevített olajon és vajon süssük meg a pancettát /kolozsvárit és keverjük hozzá a leszűrt tésztát. Tartsuk melegen.
Verjük fel a tojásokat, keverjük hozzá a lereszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint. Én csak frissen őrölt borsot adtam hozzá, sót nem, mert sós a tészta, a pancetta és a pecorino is.
Adjuk a sajtos tojást a tésztához, jól keverjük össze, hogy a forró tészta hatására krémessé váljon a tojás.  Ha szükséges, hogy a tészta állaga krémesebb legyen adjunk hozzá pár kanállal a tészta félretett főzővízéből.
Azonnal tálaljuk.
A tetejét szórjuk meg parmezánnal vagy pecorinóval, vagy a kettő keverékével.


Nincsenek megjegyzések: