2022-01-24

Borscs - egy igazi téli leves


Az orosz vagy ukrán konyha ikonikus "darabja" a borscs, melyről mai napig tart a vita, hogy orosz vagy ukrán-e eredetileg. A borscs nem más, mint egy gazdag, igazán téli céklaleves. Vagy legalábbis régen az volt, mert alapja, ami lényegében a szép lila színét is adja, az a cékla, a vitamindús és finom téli gyökérzöldség. Ma viszont a konzervipari technológiáknak köszönhetően, készülnek céklás-sárgarépás-olajos" tartósított sűrítmények "zaprava dlja borscsa" néven, akár házilag is, ami megkönnyítheti a borscs elkészítését, de az "igazi" ízét, színét sohasem adja vissza. Ezért én mindig friss zöldségekből készítem a borscsot a gyönyörű lila színe miatt is, nem beszélve az ízéről.

Korábban is készítettem borscsot, receptje itt olvasható a blogon, de talán ez a mai recept az "igazi".  Nem kevésbé finom, talán az ecet miatt még jobban kijönnek benne az ízek és a színe is élénkebb.

Hozzávalók: 0,3 kg marhahús (csontos lábszár vagy nyak), 0,3 kg sertéshús (lapocka) 2 közepes méretű cékla, 0,5 kg káposzta, 3 közepes burgonya, 2 sárgarépa, 2 hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 ek sűrített paradicsom, 2 ek olaj, 1 ek 5%-os borecet, 4-5 szem fekete bors, 2 szegfűbors, 1 babérlevél, friss petrezselyemlevél és kapor, só, frissen őrölt bors, ízlés szerint

Elkészítés:
A húsokból főzzünk húslevest. A fűszerezés só, bors, szegfűbors. Az egyik hagymát és a meghámozott sárgarépát vágjuk hosszában ketté, egy grillserpenyőben grillezzük meg és így rakjuk a levesbe. Főzzük a levest alacsony hőfokon 1 -1,5 órán keresztül. Szedjük ki a levesből a húst, a hagymát, a sárgarépát és szűrjük le a levest.

Közben a megtisztított másik sárgarépát vágjuk julienne-re, a céklát nagy lyukú reszelőn reszeljük le, a hagymát vágjuk apró kockára. Az olajon pároljuk üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a felvágott sárgarépát és 2-3 perc alatt süssük félkészre. Szedjük ki a zöldségeket a serpenyőből egy tálra és a visszamaradt olajon folyamatosan kavargatva süssük a céklát egy-másfél percig. Adjuk a céklához az ecetet és jól keverjük össze. Végül keverjük össze a céklát a megpárolt, hagymás sárgarépával, adjuk hozzá a paradicsomsűrítményt és pároljuk együtt 2-3 percig. Ez a céklás-sárgarépás-hagymás alapot nevezik az oroszok "zazsarkának".

A leszűrt húslevest forraljuk fel és először rakjuk bele a felvágott vagy legyalult káposztát. Főzzük 10 percig. Ekkor kerüljön bele a megtisztított, kis kockára vágott burgonya és főzzük együtt még kb. 10 percig, amíg a káposzta és a burgonya is megfő. Végül adjuk a leveshez a céklás alapot és főzzük mérsékelt tűzön a borscsot készre, amíg minden zöldség megpuhul. 

Ezután rakjuk vissza a levesbe a közben felkockázott húst, a babérlevelet, a vékony szeletekre vagy kis kockára vágott fokhagymát, a felaprított kaprot és petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, esetleg 1 tk cukorral is ízesíthetjük. Vegyük le a levest a tűzről és lefedve hagyjuk állni 1 órán keresztül.

Tálaljuk friss petrezselyemlevéllel és kaporral megszórva. Tejfölt külön adjunk hozzá.


Nincsenek megjegyzések: