2022-02-01

Vaníliakrémes kókuszkocka


A desszertek lényegében elmaradhatatlan részei egy ünnepi ebédnek vagy vacsorának. Nem mintha nem fogyasztatánk el szívesen  egy csodás desszertet akár minden nap, de hát az a fránya fogyókúra. Ami lényegében nálam nem is fogyókúra, bevallom, sosem fogyókúráztam, csak törekszik az emberlánya az egészséges táplálkozásra - több fehérje, zöldség, gyümölcs és kevesebb szénhidrát. Így aztán a sütemények, torták, rágcsálnivalók maradnak a hétvégékre vagy az ünnepnapokra.

Viszont annyiféle csodás sütemény, torta, desszert létezik a világban, hogy igyekszem sokat közülük legalább egyszer elkészíteni, minden technikát kipróbálni. És, ha valami nagyon jól sikerül, és ízlik is, akkor jöhetnek az ismétlések, tökéletesítés, variációk "konyhatúrás" módon.

Ez a kókuszos kocka is ilyen, most készült először, de nem utoljára. Nagyon finom!

Hozzávalók:

- a tésztához:  100 g liszt, 100 g kókuszreszelék, 150 g kristálycukor, 6 tojásfehérje, 1 csipet só

- a krémhez: 1 csomag vaníliás pudingpor, 6 tojássárgája, 400 ml tej, 100 g porcukor, 150 g vaj

- a tetejére kókuszreszelék, a tepsi kenéséhez kevés vaj és liszt

Elkészítés: 

Verjük a tojásfehérjét kemény habbá, közben apránként adagoljuk hozzá a cukrot. Keverjük össze a lisztet a kókuszreszelékkel, adjuk hozzá a sót, és forgassuk óvatosan ezt a keveréket a kemény tojáshabba. Töltsük át ezt a masszát egy vajjal kikent és liszttel megszórt tepsibe (nálam ez 20x30 cm), és 170 C-fokra előmelegített sütőben süssük a tésztát kb. 20 perc alatt készre. Hagyjuk teljesen kihűlni. 

Közben készítsük el a krémet. Egy kézi habverővel keverjük simára a tojássárgákat és a pudingport 100 ml langyos tejjel. A maradék tejet kezdjük el forralni. A tojásos-pudingos masszát adjuk a forrásban lévő tejhez és folyamatosan kavargatva, pár perc alatt főzzük sűrűre. Hagyjuk hűlni.

A vajat a porcukorral keverjük habosra és kanalanként dolgozzuk bele a kihűlt pudingot. 

Végül a vajas-pudingos krémet kenjük a kihűlt tésztára. A tetejét szórjuk meg kókuszreszelékkel. 

Szeletelésig tartsuk hűtőszekrényben.

Nincsenek megjegyzések: