2011-04-25

Pavlova - óriás habcsók



Ez egy igazi ünnepi torta, nálunk kevésbé ismert, de érdemes elkészíteni, mert viszonylag egyszerű és nagyon finom. Lényegében egy óriás „habcsók” (meringue) tejszínhabbal és gyümölccsel. A felhasznált gyümölcsök nagyon sokfélék lehetnek, de az eredeti torta kivivel és eperrel készült Anna Pavlova híres orosz balerina tiszteletére.
Úgy tartják, hogy az első tortát az 1920-as években készítették a balerina egyik ausztráliai és új-zélandi turnéja alatt vagy után. Vita volt arról is, hogy Ausztrália vagy Új-Zéland a Pavlova hazája, de a „kutatások” az mutatják, hogy Új-Zéland.

Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 15 dkg porcukor+2 ek a tejszínhez, 1 tk vaníliakivonat vagy aroma, 1 tk fehér borecet, 1 tk kukoricakeményítő, 200 ml tejszín, 250 g eper, 3 kivi

Elkészítés:
Robotgéppel a tojások fehérjéből kemény habot vertem, kanalanként adagolva hozzá a porcukrot, utána fakanállal hozzákevertem az ecetet és a kukoricakeményítőt.
Közben előmelegítettem a sütőt, 130 °C-ra. Egy sütőpapírra ceruzával 20 cm átmérőjű kört rajzoltam, a papírt megfordítottam és erre ráraktam a kemény habot, eligazgattam, hogy szépen fedje a kört és a sütőben 70 percig sütöttem. Ezután, a sütőt kikapcsolva, az ajtaját egy fakanállal kitámasztva a habcsókot a sütőben hagytam lehűlni. A lassú lehűtés eredményeképpen kívül a hab megkeményedett, de a belseje lágy, krémes maradt. Az így elkészített habcsók hűvös helyen 1-2 napig is tárolható.
Tálalás előtt a tejszínhabot a két kanál cukorral és a vaníliakivonattal kemény habbá vertem és a gyümölcsökkel együtt a kész alapra raktam.

8 megjegyzés:

Vicuska írta...

Nagyon étvágygerjesztő a látványa és finom ez a Pavlova!

wanna írta...

Köszi, ez tényleg finom és nagyon jól is néz ki.

DK írta...

Igazán különleges torta, már a látvány is csábító, nagyon finom lehet.

leon írta...

Csodásan néz ki ez a torta, már a színei miatt is. Még nem ettem ilyet, de szívesen megkóstolnám!

mellissina2 írta...

Leírtam,és így próbálkozom a te recepteddel!Köszi!!!

tücsi írta...

Kár,hogy nem jártam előbb a Pavlova tortádnál, akkor láttam volna, hogy az epret felszeletelni kellett volna, mert én csak félbe vágtam. Ugyanis még vasárnap elkészítettem az első Pavlovámat. Csodálatosan néz ki a tortád és most már tudom, hogy az íze is fenomenális!!!!

wanna írta...

Mellisina, szívesen, csak ajánlani tudom, mindig tökéletes, nem lehet elrontani.

tücsi, örülök, hogy sikerült a Pavlovád, én gyakran készítem - ez egy jó, kipróbált recept -, nagyon finom málnával, szederrel, áfonyával is.

HajniZoli írta...

Nagyon guszta így a gyümölcsökkel, ezután így teszem én is:) köszi:)