2011-05-13

Csirkecomb grillen



A csirkecomb is kitűnően grillezhető, csak a pácolás előtt ki kell csontozni. Ez viszonylag nem bonyolult művelet, de azért, hogy ne szabdaljuk szét a húst, és nagyjából egyenletes vastagságú szeleteket kapjunk, kell hozzá egy kis gyakorlat. Ha ez nem sikerül tökéletesen, a húst két fólia közzé téve, klopfolóval lehet kiegyengetni. Én ezt a következőképpen csinálom:
az egész csirkecombokat megmosom, a képzeletbeli csont mentén éles késsel bemetszem, a csontot körbevágom és a húsból kiemelem. A kapott szeleteket, ezután bepácolom; ezt a sütés előtti napon ajánlatos elvégezni, mert minél többet áll a hús a pácban annál finomabb lesz.
A pácolás maga is külön téma lehetne, mert óriási a variációs lehetőségek száma. Különböző húsokhoz, halakhoz, más-más pác illik, de ugyanazok a húsok is készíthetők különböző pácokkal. Léteznek, olajos, mustáros, ecetes, mézes, chilis pácok. A sütőpácoknak van olyan köre is, melyek sütés közben is használhatók, a húsok kenegetéséhez, és a kész sültek mellé is kínálhatjuk. Szerintem érdemes bátran kísérletezni.

 

Hozzávalók: 4 csirkecomb, só bors
Pác: 4 ek olívaolaj, 1 tk dijoni zöld borsos mustár, 1 tk méz, 4-5 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A páchoz a fokhagymát megtisztítottam, összezúztam, a többi hozzávalóval jól összekevertem. A kicsontozott húsokat sóztam, borsoztam és egy éjszakára a pácba raktam. Parázs fölött, grillrácson oldalanként 6-7 percig sütöttük (ez függ a hússzeletek vastagságától is). Amikor az egyik oldal megsült, megfordítás után két szeletet próbaképpen megkentem medvehagymás pestóval, igazán jót tett nekik, különleges plusz ízt nyertek.
Grillezhetünk hozzá édesköményt, cukkinit, de bővíthető a sor zöldhagymával, paradicsommal, gombával, paprikával, és természetesen a frissen sült kenyér teszi tökéletessé a grillpartit.

2 megjegyzés:

Vicuska írta...

Ez már tényleg tavaszt jelző finomság! :) A kicsontozós részt egyszerűbben oldottam meg az utóbbi időben- a hentessel kicsontoztatom (pl. lőrinci piacon).

wanna írta...

Jó hentesed van :-)