2011-05-08

Édeskömény grillezve



Ahogy korábban a sertésflekkennel kapcsolatban írtam, a szabadban grillezett ételek íze utánozhatatlan, és ez nemcsak a húsokra vonatkozik, hanem a zöldségekre is. Mai ajánlatom - édeskömény grillezve, friss petrezselyemmel és citromos olívaolajjal.

Az édeskömény különleges zöldség, az olasz és a francia konyha egyik kedvelt alapanyaga, külsejében a zellerhez és a hagymához is hasonlít, de valójában egyikre sem. Nyersen íze és illata is ánizsos, de grillezve vagy párolva enyhén édessé válik. Készíthető belőle leves, saláta, párolható, süthető csőben, grillezve lazachoz, csirkéhez kitűnő köret, egy könnyű vacsora is lehet.
Nagy előkészületekre nincs szükség, elkészítése egyszerű és gyors. Természetesen nemcsak a szabadban, hanem grillserpenyőben is süthető.
Az édesköményt megmostam, a zöldjét levágtam, félretettem, a gumók külső, keményebb héját eltávolítottam, a gyökér tuskóját kivágtam, de csak annyira, hogy a gumó szét ne essen, és hat cikkre vágtam. Megsóztam, az olajjal bekentem és a grillrácson parázs fölött oldalanként 5-6 percig sütöttem. A sütési idő, persze, függ a parázs mennyiségétől is. Az édeskömény akkor jó, ha már szép a színe, kicsit üveges, mint a hagyma, de még ropogós, így a legfinomabb. Tálaláskor az apróra vágott petrezselyemzöldet és az édeskömény zöldjét rászórtam és még egy kevés olajjal is meglocsoltam. Citromos olívaolaj híján használhatunk sima olívaolajat, melybe citromlevet teszünk és citromhéjat reszelünk. 


1 megjegyzés:

leon írta...

Még nem ettem édesköményt :), nagyon jól néz ki. Kipróbálnám, de még a boltban sem láttam sehol.