2011-05-25

A spenótleves



Régebben a spenót is – talán azért, mert mindenki, mint „naaagyon” egészséges zöldséget javasolta – a „nemszeretem” dolgok közzé tartozott. Amit pedig nagyon erőltetnek, azt, ugye, gyanúsan fogadjuk, talán rögtön el is utasítjuk. Szerintem „a kutya az elkészítés módjában van elásva”, azaz a sűrű, habarással vagy rántással készített, gyanús színű és kinézetű „akármi” az oka – legyen az köret, főzelék, leves.
Másik probléma talán a nagyon kevés fűszernövény használata volt. Szerencsére, ma már a piacokon, boltokban egyre többfélét lehet beszerezni, de magunk is megtermelhetjük a konyhakertben, vagy virágládában az erkélyen. Szerintem a spenótot igenis el lehet készíteni másképp is. Nem agyonfőzve, csak blansírozva, szép, élénkzöld színét ezáltal megőrizve, sok zöldfűszert használva, levesnek, pestónak, mártásnak, vagyis tényleg csak egy kicsit másképp. Pestónak ugyanúgy készítem, mint bazsalikomból, olívaolajjal, fokhagymával, fenyőmaggal, parmezánnal vagy pecorinóval, esetleg a spenótos variációhoz fenyőmag helyett diót használok. Ez a leves a következőképpen készült.

Hozzávalók: 1 kg spenót,1 fej hagyma, vagy póréhagyma, 2 ek olaj (most szőlőmagolajat használtam), 1 csokor koriander és petrezselyem, 1-1,2 l csirkealaplé, só, bors, frissen reszelt szerecsendió, 1 chilipaprika, camembert sajt

Elkészítés:
Az olajon üvegesre pároltam a hagymát, részletekben rádobtam és pár perc alatt megpároltam a spenótot, felöntöttem az alaplével, sóztam, borsoztam és még 5-6 percig lassú tűzön együtt főztem. Ekkor rátettem az apróra vágott koriander- és petrezselyemzöldet, a chilit, ráreszeltem a szerecsendiót és csak éppen újraforraltam. Botmixerrel pürésítettem. Tálaláskor minden tálkába egy kocka sajtot tettem és 1-2 csepp chiliolajat cseppentettem. Nagyon finom lett, az is megette, és ízlett neki, aki eddig semmilyen formában nem „szerette” a spenótot.
Ha a leves nem elég sűrű, sűríthetjük egy kanál kukoricakeményítővel, de főzhetünk bele pár szem újburgonyát (gyorsan megfő), amit összeturmixolunk a spenóttal, finomíthatjuk tejszínnel. 

1 megjegyzés:

wanna írta...

Thank you for your kind words!!!