2012-03-22

Kakaós csiga



A kakaós csiga minden gyerek kedvence, de nemcsak a gyerekeké, mi is nagyon szeretjük. Az első kelt tésztás desszertem, a csokis-mogyorós bukta sikere, és a sok biztatás után ennek is eljött az ideje. Sok receptet elolvastam, mindegyikből tanultam valamit, a lényeg egy jó kelt tészta és a finom kakaó. A különbségek lényegében csak abban vannak, hogy milyen vastagra nyújtjuk a tésztát, egész tojást vagy csak tojássárgáját teszünk bele, és hogyan kerül a tésztára a kakaó.

Egyik variáció, hogy megkenjük a tésztát vajjal és csak rászórjuk a cukrozott kakaót, a másik pedig, hogy a vajat kikeverjük a cukorral, a kakaóval, és ezt a krémet kenjük a tésztára. Én ez utóbbi módszert választottam. 

Hozzávalók:
- a tésztához: 25 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 1,25 dl tej, 1 ek cukor, 1 csipet só, 1 tojássárgája, 4 dkg vaj
- a krémhez: 2 ek holland kakaó, 2 ek cukor, 6 dkg vaj

Elkészítés:
Az élesztőt egy kevés tejben egy kis kanál cukorral „felfuttattam”. A lisztet egy tálba szitáltam, hozzákevertem a felfuttatott élesztőt, a cukrot, a sót, a tojássárgáját, a puha vajat és a robotgép dagasztókarjával 5 perc alatt sima tésztává dagasztottam (akkor jó, ha elválik a tál oldalától és nem ragad). A kész masszát meghintettem liszttel, és konyharuhával letakarva duplájára kelesztettem, ez kb. 45-50 perc.
Közben elkészítettem a tölteléket, amihez a megolvasztott vajat kikavartam a kakaóval és a cukorral.
Miután a tészta megkelt, belisztezett deszkán 0,5 cm vastagra nyújtottam, megkentem a kakaós krémmel, feltekertem és 1,5-2 cm-es szeletekre vágtam. A tepsit kibéleltem sütőpapírral, ráhelyeztem a csigákat, melyeket megkentem olvasztott vajjal és 35 °C fokon még 30 percig újra kelesztettem. Ezután előmelegített sütőben 180 °C fokon légkeverésen, 35-40 perc alatt megsütöttem. A kész csigákat porcukorral megszórhatjuk.
FONTOS: kelt tészta készítésénél minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lenni.


16 megjegyzés:

Barbi írta...

El sem tudnám képzelni az életem kakaós csiga nélkül!! Mikor összeházasodtam apával ez volt az első sütemény amit megsütöttem. Mikor Anna megszületett és hazajöttünk a kórházból akkor is ezt sütöttem. Ugye milyen csodásan finomak? Gyönyörűek lettek a csigáid, gratulálok!! :))

Loveforfood írta...

I am drooling over your site!

Vicuska írta...

Lenyűgöző a kakaós csiga, nagyon gyorsan tanulsz! Nagyon szeretjük mi is, bár a fahéjas is roppant gyorsan fogy :)

trollanyu írta...

Fantasztikusak lettek, ezt tényleg mindenki szereti:) Én általában a felét fahéjasra szoktam készíteni, de mindkettő villámgyorsan fogy. Mostmár bátran nekifoghatsz bárminek, könnyedén elkészíted:)

Flóra írta...

Gyönyörűek lettek!

Turák Kinga írta...

nagyon guszta, szeretjük!!!

mellissina2 írta...

Szerintem ha Téged olvaslak,még belőlem is lehet konyhatündér!!!
Nagyon szépek a csigák!!!!

Elisabeth írta...

Ki nem szeretné a kakaós csigát? Gyönyörüen sikerült neked, Wanna!
Már régen ettem ezt a finomságot!

Lilla írta...

A kakaós csigát, csak szeretni lehet, szuper!

leon írta...

Én is imádom a kakaós csigát !

Erika írta...

de rég ettem:) régen a kedvencem volt. gyönyörűek a képek!

Édeskonyha írta...

Szépek nagyon! Már egyszer azt hittem hagytam itt megjegyzést, de úgy tűnik nem sikerült. Pedig kifejezetten tetszenek ezek a napfényes fotók.

Brigi írta...

Nagyon szépek a kakaós csigák. Én is megsütöm, meg jött hozzá a kedvem. Hány darab csiga jön ki ebből a receptből?

Brigi írta...

Nagyon szépek lettek a kakaós csigák. Én is elkészítem a napokban. :)
Megtudnád mondani hogy ebből az anyaghányadból hány darab csiga jött ki? Köszönöm!

Brigi írta...

Nagyon szépek a kakaós csigák. Én is megsütöm, meg jött hozzá a kedvem. Hány darab csiga jön ki ebből a receptből?

wanna írta...

Hello Brigi! Köszi, örülök, hogy tetszenek a csigáim :)
Ebből a mennyiségből úgy emléxem 12 darab csiga lett. Végül is ez attól függ, hogy miután a tésztát kinyújtottad és feltekerted, milyen széles szeletekre (2, 3 cm) vágod fel.