2012-07-10

Itókák kánikulára



A legfontosabb, hogy nagy melegben sokat igyunk! A víz a legtermészetesebb szomjoltó, de ha valami finomságra vágyunk, akkor is széles a választék. És ez nem feltétlenül édeset jelent, mert a hőségben az izzadás miatti sóvesztést is pótolni kell. Kézenfekvő megoldás a hideg zöldségleves, mint a zöld gazpacho uborkából, vagy a görögdinnyés gazpacho, nagyszerű hűsítő a granita, azaz a jégkása.
Vagy egyszerűen készíthetünk ayran-t, ami nem más, mint egy török eredetű joghurtital, joghurtból, jéghideg vízből és sóból, amit ízesíthetünk citrommal, mentalevéllel. Ennek édes, gyümölccsel felturbózott változata a lassi, azaz a gyümölcsturmix.
Ez a turmix most 450 g natúr görög joghurtból, 1 mangóból és 1 kisebb sárgadinnyéből készült. A gyümölcsöt megmostam, meghámoztam, kis kockára vágtam és a joghurttal összeturmixoltam. Lehűtöttem és tálaltam. Ízesíthetjük barna lágy nádcukorral és egy pár csepp citrommal – ízlés szerint. 


 

8 megjegyzés:

Roza írta...

Csak nyeltem egy nagyot!:)

Seffer Lilla írta...

Hmmm, nagyon jól jönne egy ilyen itóka!

Erika írta...

Imádnám, és még mindig nem készítettem lassi-t:)

wanna írta...

Igen, igen, ilyen hőségben ez az igazi, nekem ebéd helyett is:)
Erika, látszik, hogy Dublinban nincs nagy meleg, ezért várat magára nálad a lassi :)

leon írta...

Igazi nyári ital! Különböző diétákba is jól beilleszthető :)

mellissina2 írta...

Jól jönne!!!

Juci írta...

Már az agyamra ment ez a nagy meleg,
csak leveken élünk és vegetálunk, csak azt nem értem miért nem fogyok.:)

Elisabeth írta...

Hát ez a friss üditő zöld gazpacho ital nagyon ötletes, és bizony szükséges, és egészséges. Pontosan megfelel ebben a nagy hőségben!