2012-12-05

Erdei laskagombaleves zellerrel



Várom a karácsonyt... Jó ez az adventi várakozás. Ajándékok alakulóban, a szentestei vacsoramenü – tervezés alatt. Ami mindig van: borleves, hal, zöldség, desszert, a többi változó. De most sem a halászlé-töltött káposzta-bejgli háromszögben gondolkodom, pedig mindegyiket szeretem. Majdnem mindegyiket, a bejgli, az kilóg a sorból. De nem karácsonykor, és pláne nem együtt.

Szerintem ez a leves is megállja a helyét az ünnepi asztalon. Különlegessége az erdei gomba, de természetesen el lehet készíteni termesztett gombával is. Ebben a levesben is jól harmonizál egymással a szárzeller és a gomba. 


Hozzávalók: 200 g erdei laskagomba, 200 g szárzeller, 1 szál póréhagyma, 1 l alaplé, 1 ek dióolaj, 20 g vaj, petrezselyemlevél, citromlé, só, bors ízlés szerint

Elkészítés: 

A dióolaj és vaj keverékén kicsit átforgatom, enyhén megpárolom a felszeletelt póréhagymát és szálzellert. A póréhagyma előkészítéséről, szeleteléséről részletesen itt olvasható. Hozzáadom a megtisztított és felhasgatott laskagombát, 2-3 percig együtt sütöm-párolom kavargatva, fedő nélkül. Ezután felöntöm az alaplével (vagy vízzel), sózom, borsozom, és 10 perc alatt készre főzöm. Tálaláskor cseppentek rá citromlevet és megszórom friss zöld petrezselyemlevéllel.


4 megjegyzés:

Hankka írta...

Bizonyhogy megállja a helyét az ünnepi asztalon, szerintem nagyon finom leves! :)

Seffer Lilla írta...

Tényleg ünnepi, a Párom imádná!

Juci írta...

Én nem várok az ünnepig még ma elkészítem! Nagyom kívánatos!
Még a Mikulást is megkínáloooom! :)

wanna írta...

Így gondolom én is, elegáns, jól mutat a tányéron.