2013-03-06

Füstölt tokhal salátával, tojással



Hamvazószerdával véget ért a farsang, készülünk a húsvétra. A kereszténység 40 napos böjtöt tart, felkészítve testet-lelket Jézus feltámadásának megünneplésére. 

A böjt tartózkodás evéstől, ivástól, vagy valamilyen tevékenységtől. Tudatosan böjtölni vallási, spirituális vagy egészségügyi okokból szoktunk.
Az ókori görög filozófiai iskolák elsősorban a szellem megtisztulását várták a böjttől. Platón, Arisztotelész, Szókratész is böjtöltek egy magasabb szellemi és fizikai teljesítmény érdekében. Püthagorasz 40 napos böjtöt követelt meg tanítványaitól, mielőtt beavatta őket tanításaiba.
A böjt szinte az összes világvallás szerves részét képezi. Mózes 40 napi böjt után kapta kézhez a Tízparancsolatot, Jézus is 40 napig böjtölt a sivatagban, mielőtt megkezdte volna tanítói szolgálatát. A előírásokat szigorúan betartó keresztények nagyböjt során naponta csak egyszer étkeztek, húst pedig egyáltalán nem fogyasztottak. Mások, szigorú böjtöt csak Hamvazószerdán és Nagypénteken, és az időszak péntekjein tartottak. 
A böjt, mint terápiás módszer pedig már az ókori egyiptomiaknál is fellelhető, melynek gyógyító erejét pontosan ismerték, és annak helyes alkalmazására utasításokat állapítottak meg, csakúgy mint a böjt utáni táplálkozásra vonatkozólag is. 
A húsvét előtti 40 napos böjtöt szerintem érdemes kipróbálni, és nem feltétlen csak vallási okokból. Kevesebb hús fogyasztása, tartózkodás az alkoholtól, mint főszabály – probléma nélkül betartható és testünk-lelkünk meghálálja. Szervezetünk megszabadul a salakanyagoktól, javul a közérzetünk és esetleg még bónuszként pár kilót is leadunk.
Jó választás böjti ebédnek vagy vacsorának ez a szép színes saláta füstölt hallal és tojással.

Hozzávalók: jégsaláta, hónapos retek, hagyma, paradicsom, uborka, főtt tojás, füstölt hal, citrom, kaporlevél, só, bors 1 ek olívaolaj
 

Elkészítés: 
A salátát tépkedjük darabokra, a retket vágjuk vékony karikára, a hagymát szeletekre, a paradicsomot cikkekre, az uborkát kis kockákra, és keverjük össze. Locsoljuk meg az olajjal, csavarjunk rá citromlevet, sózzuk, borsozzuk, szórjuk rá az apróra vágott kaporlevelet, és kész. Rakjuk a tetejére a vékony csíkokra vágott füstölt halat és a főtt tojást. 
Mint ahogy már párszor említettem az étkezésnél a látvány legalább olyan fontos, mint maga az étel ezért a tojást nem hagyományosan, karikára vagy cikkekre vágva, raktam a salátára, hanem a fotón látható módon. Egy régi szakácskönyvben olvastam a tojás ilyen módon való tálalását: a megfőtt tojás sárgáját a fehérjéből kiemelve, egészben hagyva, és a fehérjét 4-5 mm vastagon felszeletelve, a tálon „legyezőszerűen” elhelyezve. Nekem tetszik.

További halas receptek: a blogon.



1 megjegyzés:

nina írta...

Tényleg szép színes saláta - és így kora tavasszal már én is csak színes dolgokra vágyom :)
Guszta és kívánatos!