2013-03-16

Pancake - Amerikai palacsinta



A palacsinta finom, a palacsinta gyorsan és változatosan készíthető, a palacsintát mindenki szereti, és természetesen „mindenki másképp csinálja ”. Van, aki csak tejjel, van, aki a tejhez szódavizet ad, van, aki csak vízzel. A töltelék aztán már csak fantázia kérdése: túró, csoki, dió, vaníliasodó, mogyorókrém, dzsem, lekvár, kakaó, porcukor... És vannak a különlegesebb palacsinták, a méltán híres Gundel palacsinta, a csúsztatott palacsinta, vagy a vanílás palacsintacsíkok.

Egyre ismertebb már nálunk is a pancake, az úgynevezett amerikai palacsinta, amely sütőporral készül, ezáltal vastagabb (kb. fél cm ), mint a hagyományos palacsinta, és kisebbre is sütik. Most ilyet készítettem.
 

Hozzávalók: 200 g liszt, 3 dl tej, 1 tojás, 50 g olvasztott vaj, 1 ek cukor, 1 kk só, 10 g sütőpor
 

Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, cukorral és a sóval. A tojást kavarjuk el a tejjel, és az olvasztott vajjal együtt adjuk a száraz keverékhez. Keverjük az egészet sima masszává. Sűrűbb tésztát kapunk, mint a hagyományos palacsintatészta. Megolajozott, felforrósított serpenyőben, közepes hőmérsékleten süssünk 10-12 cm átmérőjű palacsintákat. Akkor fordítsuk meg, amikor az alja aranybarnára sült, és a tetején még lágy a tészta. 
Az amerikaiak általában juharsziruppal fogyasztják. 
Én most a palacsintákra galagonyamézet csurgattam, és erdei fekete áfonyával tálaltam. 
 

3 megjegyzés:

Édeskonyha írta...

Csodás. Azt hiszem én még nem ettem amerikai palacsintát, de kipróbálnám. Nagyon guszta!

Hankka írta...

Nagyon szépek, guszták! :) Mostanában készítek én is sütni, lehet, hogy ez a recept lesz az alap! :)

wanna írta...

Édeskonyha, érdemes megkóstolni, kipróbálni. Nekünk nagyon ízlik, újabban jobban szeretem, mint a "mi" palacsintánkat :)
Hanka, jó recept, nem tudom elrontani, pedig a palacsintasütés nem az erősségem :)