2013-03-19

Tagliatelle cukkinivel



Nemcsak sötét, téli napokon, amikor nem süt hétágra a nap, bármikor szívesebben fogyasztok szép, színes ételeket. Számomra az ízek mellett a látvány legalább annyira fontos. Az olasz tésztákról többször említettem, hogy szinte designer-i alkotások, minden tésztának megvan az ideális felhasználási területe.

Más-más étel készítésére alkalmas a fusilloni, a lumaconi, és megint másra a fettuccine, a spaghetti, vagy a tagliatelle, pappardelle, és sorolhatnám.


A mai tészta egy spenóttal színezett, ízesített hosszú metélt, a tagliatelle – cukkinivel, parmezánnal. Egyszerű, kevés alapanyagból, gyorsan elkészül, szép színes, mindenféleképpen tökéletes.

Hozzávalók: 250 g tagliatelle, 1 cukkini, 1 shalotta, 1 cikk fokhagyma, 2 ek olívaolaj, só, bors, parmezán, ízlés szerint

Elkészítés:

Futtassuk meg az olívaolajon a finomra vágott hagymát, fokhagymát és a vékony csíkokra vágott cukkinit. Fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal. 
A tésztát enyhén sós vízben főzzük meg – al dente –, és szűrjük le. Keverjük össze a hagymás cukkinivel, reszeljünk rá parmezánt és azonnal tálaljuk. 
A parmezánt mindig frissen reszeljük, nem helyettesíti az előre lereszelt, dobozban árusított.
 

4 megjegyzés:

trollanyu írta...

Imádnivaló, a cukkini az egyik nagy kedvencem, itt télen nyáron lehet kapni. Hétvégére tervezek házitészta készítést, jó ötlet ez a spenótos színezés, nagyon tetszik:)

Marka írta...

Istenien néz ki, szívesen ennék belőle!

Elisabeth írta...

Nagyon tetszik a hosszu vágott módra a cukkini, guszta és igazán finom. A tagliatelle általában vastagabb vágott tészta, amit kézzel vágják, és jóformán azt is jelent! Inkább fettucine, amit ugyszintén is lehet kézzel vágni, de én mindig a pasta géppel vágom. Mindeféle képpen, a vékonyabb tésztát is lehet tagliatellenek hivni!
Most sziven el fogadnák egy tányérral belőle.

wanna írta...

Finom nagyon, a cukkini nálunk is nagy kedvenc.
Elisabeth, köszi a megjegyzést, te igazán ismered az olasz konyhát, én csak imádom és ismerkedem vele. A „pasta shapes” -t tanulmányozom :), melyik tésztának mi az ideális felhasználási területe. Eddig úgy tudtam, hogy a tagliatelle (kb.1/4") vékonyabb, a fettuccine (3/8") vastagabb metélt tészta.
Tévednék?