2013-03-13

Túrógombóc



A túrógombóc nem csak a gyerekek kedvence, szerintem mindenki szereti. Igazán könnyen elkészíthető, gyors desszert, de böjti napokon, esetleg palacsinta helyett csodás ebéd vagy vacsora is lehet – „nem kell mindig kaviár”(hús) alapon. Elkészítésénél lényeges a megfelelő minőségű, nem száraz és nem savanyú túró. A legegyszerűbb alaprecept összetevői: túró, tojás, búzadara, só.

A túrógombóc is az „ahány ház, annyi szokás” kategória.


Ezek a gombócok anyukám leírása alapján készültek. Ami pluszként jelent meg bennük, a közismert receptektől eltérően, az a vaj. A tojások pedig nem egészben kerülnek bele, hanem külön a sárgája és habként a felvert fehérje. Igazán csodás lett, finom könnyű, és elronthatatlan.


Hozzávalók: 500 g túró, 2 tojás, 80 g búzadara, 30 g olvasztott vaj, 1 csipet só, 3-4 ek zsemlemorzsa, 2 ek olaj vagy vaj a morzsa pirításához
 

Elkészítés:
A túrót törjük át szitán, vagy ahogy én – krumplinyomóval. A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját adjuk az áttört túróhoz, a fehérjét verjük kemény habbá. Keverjük a tojásos túróhoz az olvasztott vajat, a búzadarát, a csipet sót, dolgozzuk össze és pihentessük legalább 1 órát. Ezután keverjük a masszához a tojások felvert habját. Formázzunk a masszából kis gombócokat, és enyhén sózott, bő, forrásban lévő vízben mérsékelt tűzön főzzük meg. Amíg a gombócok a víz felszínére jönnek, ez 8-10 perc. Közben az olajban vagy a vajban pirítsuk meg a zsemlemorzsát. A megfőtt gombócokat szűrőkanállal szedjük ki, és forgassuk meg a pirított zsemlemorzsában. Tálaljuk tejföllel, vagy porcukorral megszórva. 
 

4 megjegyzés:

teller-cake írta...

Imádom! A nagymamám mindig kevert hozzá nekünk cukros tejfölt, nekem azzal az igazi! Amikor megismertem férjem szüleit és anyósom túrógombócot készített, teljesen elhűlt amikor elkészítettem hozzá a tejfölt, mert ők csak magában ették. Apósom azóta is emlegeti, hogy előtte nem nagyon volt oda ezért a desszertért, de amióta megkóstolta cukros tejfölbe mártogatva....imádja! :))

Hankka írta...

Bizonyhogy nemcsak a gyerekek szeretik, nálunk az egész család egyik nagy kedvence! :) Cukros tejföllel persze! :) Nagyon guszták lettek, meg is kívántam! :)

trollanyu írta...

Bizony én minden nap megenném:)Hétvégére főzök is,van most magyar túróm:) Szép hétvégét, szép ünnepet:)

wanna írta...

Igen, igen, cukros tejföllel az igazi!
Ahhoz képest, hogy most csináltam először, nagyon jó lett! Imádjuk, felkerül az "étlapra" :)
Köszi Erzsike!