2013-10-31

Crème brûlée



A Crème brûlée népszerű és viszonylag könnyen elkészíthető desszert. A lágy vaníliakrém és a karamellizált cukor kontrasztja teszi varázslatossá, és méltán híressé.

Hozzávalók: 400 ml tejszín, 1 vanília rúd, 75 g kristálycukor, 1 csipet só, 4 tojás sárgája, plusz cukor a tetejére

Elkészítés:
Adjuk a tejszínhez a vanília kikapart magját és héját (ez utóbbit aztán távolítsuk el), a sót és forraljuk fel. Egy kézi habverővel keverjük habosra a tojássárgákat a cukorral. Öntsük a meleg tejszínt lassan a tojássárgákra, és mérsékelt tűzön, állandóan kevergetve hagyjuk néhány percig sűrűsödni, ügyelve arra, hogy fel ne forrjon (sima puding állagú krémet kell kapnunk).

Melegítsük elő a sütőt 150°C fokra. Töltsük meg a tálkákat kétharmadig a krémmel, helyezzük sütőtepsire, melybe öntsünk annyi meleg vizet, hogy a tálkák magasságának feléig érjen, és süssük a sütő középső rácsán 40-45 percig. Hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni, takarjuk le fóliával, majd tálalásig tegyük a hűtőbe. Tálalás előtt, szórjuk meg kristálycukorral, barna-vagy nádcukorral, melyet karamellizáló pisztollyal égessünk rá (karamellizáljuk).

 

Nincsenek megjegyzések: