2014-01-26

Szalagos farsangi fánk



Farsang van, és ahogy látom, a neten, baráti körben, mindenki „fánksütési lázban ég”. Én is készülök már rá (jó pár éve), eddig még sosem próbálkoztam meg vele, de hát mindennek eljön az ideje. Túrófánk már készült a konyhámban, de az más műfaj, semmi kelesztés, csak keverés-kavarás. Aki ismer, olvas, az amúgy is tudja, hogy nem sütök süteményt túl gyakran, szülinap, húsvét, karácsony..., azok a fránya szénhidrátok... Utoljára fánkot vagy 7-8 éve ettem, anyukám sütötte, ő nagy mestere volt a sütemények készítésének. Ez a fánkrecept is az ő receptes füzetéből való. Nagyon jó recept, ha nekem elsőre prímán sikerült!
 

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt), 2 tojássárgája, 5 dkg olvasztott vaj, 2 dkg élesztő 2,5 dl tej, 5 dkg porcukor, 3 cl rum, késhegynyi só

Elkészítés:
Először kevés langyos tejben 1 tk cukorral futtassuk fel az élesztőt. Egy tálban a kétféle lisztet keverjük össze, és szitáljuk át. Keverjük hozzá a porcukrot, a sót, a rumot, a tojássárgákat és a tejben felfuttatott élesztőt, majd elektromos mixerrel, vagy robotgépben jól dolgozzuk ki. Az olvasztott vajat dagasztás közben, kanalanként adagolva, adjuk hozzá. A kész tésztát kézzel gyúrjuk át, formázzunk belőle cipót, és tegyük meleg helyre keleszteni, amíg duplájára nem nő. Ez kb. 1 óra. A megkelt tésztát tegyük egy kilisztezett munkalapra/deszkára és óvatosan nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagra.


A tésztából pogácsaszaggatóval vagy vizespohárral – én ez utóbbival csináltam – szaggassuk ki a fánkokat. Fedjük le egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen kelesszük másfélszeres nagyságúra (ez kb. 30 perc). Én ezt a műveletet a sütő 35 C fokos kelesztőprogramján végeztem. A maradék tésztát is gyúrjuk át, és szaggassuk ki.

A megkelt fánkokat forró, bő olajban süssük ki. Az olajba először a fánkok felső oldala kerüljön, és a sütési idő feléig fedő alatt süssük. Ez kb. 1,5 perc oldalanként. Ügyeljünk arra, hogy az olaj azért nem legyen túl forró, mert akkor a fánkok külseje gyorsan megbarnul, és a belseje nyers marad. „Tapasztalat”.
A kész fánkokat szedjük papírtörlőre. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral és kínáljunk hozzá lekvárt, dzsemet, esetleg csokiöntetet. Mindenképpen nagyon finom.
 

2 megjegyzés:

trollanyu írta...

Tökéletes fánkok:) Nekem is anyukám fánkja volt az igazi, ő már csak úgy érzésre készítette, tudta miből mennyi kell bele és persze az ő házi lekvárjával ettük:)

wanna írta...

Köszönöm!