2016-01-17

Csokoládés kuglóf



A süteménykészítés - aki olvas, tudja - nem igazán az én műfajom. Már párszor leírtam, hogy nem vagyok mesterszakács, hát cukrász pláne nem... . Sütemények nem is készülnek csak alkalmakkor.

De, mindemellett!

Az általam leírt desszertek, mind kipróbált receptek alapján készülnek, legyen az anyukám kockás füzete, vagy saját "kreálmányok", amúgy "konyhatúrásan" az alapokat továbbfejlesztve. Ezek a desszertek nem krémes tortacsodák, de nem is tojás, vaj, liszt és "mindennélküli" "paleoremekek".
Van bennük minden ami kell, ami lényeges, hogy ezek minőségi alapanyagok. Vaníliát használok és nem vanillincukrot, nem margarint, hanem igazi vajat, jó minőségű lisztet, cukrot, hogy most a sókról, az olajokról egyáltalán szót ejtenék.




Konyhatúrás módszerem alapján készült ez a kuglóf is, alapul véve a korábban készített vaníliás kuglóf receptjét. Mivel szerettem volna egy színes, csokoládés kuglófot sütni, ezért a plusz csokis réteg miatt, kicsit változtattam a mennyiségeken, az arányokat megtartva.

Hozzávalók: 400 g liszt, 150 g vaj, 130 g cukor, 1 csipet só, 3 tojás sárgája, 300 ml tej, 2/3 sütőpor, 50 g holland kakaópor, 100 g mazsola, 2 tk vaníliakivonat, 1 citrom lereszelt héja és leve

Elkészítés:
Keverjük habosra a szobahőmérsékletű tojások sárgáját a cukorral, a vajjal és a sóval. Reszeljük bele a citromhéját, adjuk hozzá a citrom levét, a vaníliakivonatot, az átszitált, sütőporral elkevert lisztet és végül a tejet. Keverjük a masszát simára, adjuk hozzá a mazsolát, majd osszuk ketté. Az egyik feléhez adjuk hozzá és keverjük jól el a kakaóport. Pihentessük a tésztát 20-30 percet.
Ezután a masszát töltsük vajjal jól kikent és liszttel vagy zsemlemorzsával megszórt sütőformába, úgy, hogy először a fehér tészta felét, utána a kakaós masszát és végül a fehér tészta másik felét.

Előmelegített sütőben, 180°C fokon, süssük a kuglófot 50-60 percig, amíg aranybarnára pirul.
Hogy megsült-e, tűpróbával ellenőrizzük. Ha szükséges, még süssük néhány percet.

Sütés után pihentessük a kuglófot a formában 10-15 percet, a formából kivéve, rácson hagyjuk kihűlni. A kuglófra készíthetünk cukor-vagy csokimázat, de „csak”porcukorral és csokiforgáccsal megszórva is tökéletes.

Tálaljuk a kuglófot vaníliafagylalttal vagy vaníliasodóval. Így is, úgy is tökéletes.


A végére egy "konyhatúrás", sok mindennel feltúrbózott mogyorós, almás verzió.

2 megjegyzés:

Vicuska írta...

Csodás lett! A válogatott hozzávaló emeli az ízélményeket, de sok múlik a megbízható alaprecepten is.

teller-cake írta...

Pedig én mindig csodálattal adózok a süteményeidnek, most is! :-)