2016-05-23

Tavaszi zöldségleves spárgával



Szerintem a legfinomabb könnyű levesek tavasszal készíthetők. Akkora a választék a piacokon a szebbnél szebb zöldségekből, hogy egyáltalán nem könnyű a választás: mit főzzek ma, mi legyen az ebéd...
Már azt hiszem korábban is említettem, hogy általában bevásárlólistával megyek a piacra, de ami a tavaszi zöldségeket illeti, a kínálattól függően ez alapvetően változhat.
Elcsábulok, és „mindent” megveszek ami szép: sárgarépa, karalábé, újkrumpli, spárga, gomba, káposzta, aztán mindenből lesz valami... és pláne, hogy „tombol” a spárgaszezon, azt sem hagyhatom ki.
Most is eredetileg csak újkrumpliból akartam levest főzni, és gombát sütni, de végül olyan sok mindent sikerült vennem, hogy egy gazdag tavaszi leves készült, és természetesen sült spárga is.
  
Hozzávalók: 200 g újkrumpli, 200 g zöld spárga, 3-4 új sárgarépa, 4-5 gomba, 1 vöröshagyma, 1-2 ek olíva-vagy napraforgóolaj, l alaplé vagy víz, 1 ek kukoricakeményítő, 150 ml tejszín, só, fehér bors, petrezselyemlevél, citromlé, ízlés szerint

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát az olajon süssük üvegesre. Adjuk a hagymához a kis kockára vágott sárgarépát és a cikkekre vágott újkrumplit. Süssük együtt kb. 4-5 percig, fűszerezzük sóval, frissen őrölt fehér borssal. Keverjük a zöldségekhez a szeletekre vágott gombát. Ezután öntsük fel a zöldségeket az alaplével vagy vízzel, forraljuk fel, adjuk hozzá az előkészített, darabokra vágott spárgát és főzzük készre. Amíg a spárga megfő, a többi zöldség is tökéletes lesz. 
Közben oldjuk el a kukoricakeményítőt egy kevés hideg vízben, amikor a zöldségek megfőttek, keverjük a leveshez. 
A tejszínhez a hőkiegyenlítés végett merjünk a forró léből, és ezután azt is adjuk hozzá, forraljuk össze és  egy-két perc alatt, mérsékelt tűzön főzzük a levest készre.

Tálaláskor ízesítsük a zöldséglevest citromlével, és szórjuk meg petrezselyemlevéllel.



Nincsenek megjegyzések: