2016-05-29

Petrezselymes sajtmártásos újkrumpli



Az újkrumpli megjelenése a piacon, persze a sok csodás zöldséggel együtt, egyértelműen jelzi, végre tavasz van. És ezen persze nem győzök eleget örvendezni....
Az apró szemek, sütve, főzve igazi díszei a tányéroknak, asztalnak. Újkrumpliból nagyot sosem veszek. Nem sajnálom a munkát a tisztításukra, teljesen más belőle az étel. Ha mégsem sikerül teljesen aprót találnom, akkor maximum ketté vágom.
  

Most újkrumpliból egy különlegesen gazdag egytálétel készült, nemigen kell hozzá más csak egy kitűnő saláta.

Hozzávalók: 1 kg újkrumpli, 125 g krémsajt (Natúr Philadelphia), 250 ml tejszín, 100 g nyers kolozsvári szalonna, 1 nagyobb hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemlevél, só, bors, szerecsendió, ízlés szerint

Elkészítés:

A krumplit tisztítsuk meg, a nagyobb darabokat vágjuk ketté, és pár perc alatt főzzük elő.
A vékony csíkokra vágott szalonnát egy serpenyőben süssük zsírjára. A szalonnát szedjük ki a zsírból és tegyük félre. A szalonnából kisült zsíron pároljuk meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát. 
Adjuk hozzá a tejszínt és mérsékelt tűzön forraljuk össze, úgyanúgy, mint a gorgonzolamártásnál. Ezután csökkentve a főzési hőmérsékletet, a tejszínes hagymához, fokhagymához adjuk hozzá a krémsajtot és állandóan kevergetve a mártást addig forraljuk, amíg a sajt elolvad.
Nagyon fontos, hogy mindig a forró tejszínbe tegyük a sajtot és nem fordítva. A tűzről levéve daráljunk rá sót, borsot, reszeljünk rá szerecsendiót.
A krumplit rakjuk egy tűzálló sütőtálba, keverjük össze a sajtmártással, a sült szalonnával és 220 C fokra előmelegített sütőben 20perc alatt süssük össze.
A sütőből kivéve, szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemlevéllel.
Tálaljuk salátával.


Nincsenek megjegyzések: