2017-12-11

Csokoládés-mogyorós kuglóf



A kuglóf egy formában sütött, vaníliával, mazsolával, kakaóval ízesített barázdált oldalú sütemény. Mivel a viszonylag nagy formába nagy tömegű tészta kerül, szükség van a sütőforma közepén lévő „kéményre”, amely lehetővé teszi, hogy a tészta tökéletesen átsüljön - ez a „kürtő” adja a sütemény jellegzetes formáját.
Ez a kuglóf a fotón most egy ajándéknak készült mini kuglóf, csökkentett mennyiségekkel, de a recept egy normál kuglófra vonatkozik. 

Hozzávalók: 200 g liszt, 120 g cukor, 4 tojás, 100 g olvasztott vaj, 1/2 sütőpor, 100 ml tej, 50 ml rum, 1 tk vaníliakivonat, 50 g keserű csokoládé, 50 g mogyoró, 1 csipet só
Díszítéshez: 50 g keserű csokoládé, 10 g vaj, gyöngycukor

Elkészítés: 

Keverjük habosra a tojások sárgáját a cukorral, adjuk hozzá az olvasztott vajat, a tejet, a rumot, a vaníliakivonatot és végül több részletben a sütőporral és sóval elkevert lisztet. 
Ezután keverjük a tojásos-cukros masszához a kis darabokra vágott csokoládét és az összetört mogyorót.
Verjük habbá a tojások fehérjét, majd keverjük hozzá az elkészített masszához.

Töltsük a masszát egy vajjal kikent és liszttel megszórt kuglóf sütőformába.
Előmelegített sütőben, 180°C fokon, süssük a kuglófot 40-50 percig, amíg aranybarnára pirul.
Hogy megsült-e, tűpróbával ellenőrizzük. Ha szükséges, még süssük néhány percet. 

Sütés után pihentessük a kuglófot a formában 10-15 percet, a formából kivéve, rácson hagyjuk kihűlni. A kuglófra készíthetünk cukor-vagy csokimázat, díszíthetjük gyöngyökkel, de „csak”porcukorral és csokiforgáccsal megszórva is tökéletes. 
Ez a kuglóf most csokoládéval és cukorgyöngyökkel lett díszítve. Amihez a csokoládét olvasszuk meg vízgőz fölött, amikor felolvadt, keverjünk hozzá 10 g vajat, és egy kanállal csurgassuk a kuglófra és szórjuk rá a gyöngyöket.


Még több kuglóf:
http://relaxotour.blogspot.hu/2016/01/csokolades-kuglof.html 
http://relaxotour.blogspot.hu/2014/05/almas-mogyoros-csokolades-kuglof.html 
http://relaxotour.blogspot.hu/2013/11/vanilias-kuglof.html

Nincsenek megjegyzések: