2018-02-28

Téli leves virslivel



Lassan - úgy tűnik, hogy nagyon lassan - csak vége lesz a télnek, holnap március elseje... De ma még igazi tél van, kemény mínuszok, sok szép hó, mi másra gondolnánk egy ilyen napon, mint egy csodás "melengető" levesre. 
Korábban többször írtam, nem dicsekvésképpen mondom, de levesekben "jó vagyok"...
Mindenből tudok levest főzni, pontosabban mindenből ami éppen a kamra polcán, vagy a hűtőszekrényben van. Nem bonyolítom túl, nem ragaszkodom receptekhez. 

Ez a leves is ebbe a kategóriába tartozik, szétnéztem a kamrában és amit találtam abból főztem. Igazán finom lett.

Hozzávalók: 2 pár virsli, 0,4 kg burgonya, 0,2 kg fagyasztott zöldborsó, 1 közepes fej vöröshagyma, 1-2 ek olaj, 1 ek kukoricakeményítő, 200 ml tejszín vagy 1 kis pohár tejföl 

Fűszerezés: só, frissen őrölt bors és friss vagy szárított kakukkfű

Elkészítés: 

Az olajon süssük üvegesre az apró kockára vágott, hagymát, keverjük hozzá a kis kockára vágott burgonyát és pirítsuk együtt 2-3 percig. Ha szárított kakukkfüvet használunk azt most morzsoljuk a burgonyára. A frisset a főzés vége felé adjuk a leveshez. 
Öntsük fel a burgonyát 1-1,5 liter vízzel vagy alaplével és adjuk hozzá a zöldborsót. Ha burgonya és a zöldborsó megpuhult, adjuk hozzá a kis karikára vágott virslit. 
Ezután sűrítsük be a levest, amihez a kukoricakeményítőt oldjuk fel hideg vízben, adjuk a leveshez és forraljuk össze. Végül keverjük hozzá a tejszínt vagy a tejfölt, vigyázva a hőkiegyenlítésre.

Tálaláskor ízesíthetjük a levest pár csepp citromlével, rózsaborssal, esetleg chilivel.



Lényeges a virsli minősége! 
Ha van otthon sárgarépa, azt is kis kockára vágva adhatjuk a leveshez, ha viszont zöldborsó helyett kelkáposztával készítjük, az már majdnem a németek "nagy találmánya" a frankfurti leves. Természetesen akkor a fűszerezés nem kakukkfű, hanem köménymag, majoránna, piros paprika, fokhagyma...
Kísérletezni jó!

Nincsenek megjegyzések: