2018-02-09

Töltött dagadó, nemcsak húsvétra



A töltött dagadó igazi ünnepi, vendégváró fogás, mivel kevés nem készíthető belőle. A főtt sonka mellett a húsvéti asztal elmaradhatatlan része, legalábbis nálunk. Elkészítése bonyolultnak tűnik, már csak a méretek miatt is, de nem az.
A hús megtöltése és sütése nem igazán bonyolult feladat,viszont egy pár fontos dolgot érdemes betartani.


- a dagadót mindig alaposan sózzuk és borsozzuk meg, kívülről és belülről
- lehetőleg előző este töltsük meg, mégpedig körülbelül háromnegyed részig, mert a töltelék szétfeszítheti a húst, éjjelre tegyük hűtőszekrénybe, hogy alaposan szikkadjon meg, sütés előtt viszont legalább egy órával előbb vegyük ki a hűtőből és tartsuk szobahőmérsékleten. Azonban ez a lépés el is hagyható, azonnal süthetjük.
Nálam az alábbiak szerint készül. 
Képtalálat a következőre: „töltött dagadó relaxotour”

Hozzávalók: 


- 1 felszúrt sertés vagy borjú dagadó (2-2,5 kg), 2 ek olaj a sütéshez, só, bors
- töltelékhez: 3 zsemle, 4 tojás, 10 dkg füstölt szalonna vagy bacon, 15 dkg csirkemáj, 2 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, só, bors, 1 tk pirospaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, tej a zsemle beáztatásához



Elkészítés:
A dagadót kívül-belül dörzsöljük be sóval, daráljunk rá borsot. 

A baconon pirítsuk üvegesre a hagymát, a fokhagymát és süssük meg rajta a csirkemájat. Főzzünk keményre egy tojást, ha kihűl, vágjuk apró kockára.
A tejbe beáztatott és utána jól kinyomott zsemlét tegyük egy tálba, üssük bele a többi tojást, adjuk hozzá a baconon megsült és kihűlt hagymát, a villával összetört csirkemájat, a felkockázott főtt tojást és az apróra vágott petrezselyemzöldet.
Fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal és keverjük jól össze. 
A tölteléket töltsük a dagadóba, oszlassuk el egyenletesen benne és a végét hústűvel tűzzük össze. 
Tegyük a megtöltött dagadót egy sütőtálba, öntsünk alá egy kevés vizet, takarjuk le alufóliával, és süssük a dagadót 180 C-fokra előmelegített sütőben 80-90 percet, amíg a hús megpuhul. Ezután a fóliát levéve 220 C fokos sütőben 15-20 perc alatt pirítsuk a dagadót aranybarnára.  
Kínáljuk burgonyasalátával, de friss fűszeres paradicsomsalátával is kitűnő.

Megjegyzések:
- a füstölt szalonna/bacon helyett használhatunk vajat vagy olajat
- a csirkemáj és főtt tojás, opcionális
- és plusz egy nagyszerű töltött karaj recept 

Nincsenek megjegyzések: