2024-01-01

Korhelyleves


Ha szilveszter, akkor általában malacsült, lencse, virsli kerül az asztalra. És természetesen a kihagyhatatlan korhelyleves, amely igazán jót tesz majd a "másnapos" gyomornak. De, ha nem "másnapos", akkor is. Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás, ezt vonatkozik erre a levesre is. Számos módon készíthetjük, az alap a savanyú káposzta. Nálam általában így készül.

 

Hozzávalók: 500 g savanyú káposzta, 50-60 g mangalica szalonna, 200 g száraz kolbász, 1 vöröshagyma, 3 cikk fokhagyma, 2-3 babérlevél, 1 ek liszt, só, bors, köménymag, ízlés szerint

Elkészítés:

Mossuk át a káposztát, ha nagyon savanyú, esetleg több vízben. 

Vágjuk fel a szalonnát és a hagymát apró kockára. Egy lábasban olvasszuk ki a zsírt a szalonnából és süssük rajta üvegesre a hagymát. Adjuk a hagymához a felvágott fokhagymát, a köménymagot, a felkarikázott kolbászt és süssük együtt, amíg a kolbászból kisül némi zsír és a benne lévő paprika megszínezi a hagymát. 

Ezután szórjuk a kolbászra a lisztet és pirítsuk további 3-4 percet. Ez lényegében a rántás. Öntsük fel kb. másfél liter hideg vízzel és forraljuk fel. Rakjuk a lábosba a káposztát, a babérlevelet, sózzuk borsozzuk és főzzük a levest 20-25 perc alatt készre. 

 Tálaláskor kínálhatunk hozzá tejfölt.







Nincsenek megjegyzések: