2024-01-05

Lencsefőzelék zöld lencséből


Igaz, hogy elmúlt szilveszter - és általában mi magyarok, csak egyszer egy évben, szilveszterkor eszünk lencsét, biztos ami, biztos, hátha igaz a babona és "pénzesőben" lesz részünk az új évben -, így utólag mégis leírom ezt a receptet, mert ez is kicsit más, mint a hagyományos, megszokott, viszont nagyon finom és szeretném, ha megmaradna a recept az "utókor" részére. 

Amúgy is többször kéne lencsét is fogyasztanunk, mivel nagyon egészséges, többféle van belőle és változatossá tehetjük vele az étrendünket. Igazán csodás főzelék vagy saláta készíthető nemcsak a hagyományos barna, hanem a zöld és vörös vagy fekete lencséből is.

Én általában a vörös vagy a zöld lencsét vásárolom, mivel ezeket nem kell előre beáztatni és így "tervezés" nélkül is gyorsan elkészíthetőek. Igaz a zöld lencse elveszíti főzéskör szép zöld színét, de mégis világosabb marad, mint barna társai, az íze pedig, fűszeres, csodás. 

Hozzávalók: 500 g zöld lencse, 1 ek mangalica szalonna, 1 ek liszt, 1 sárgarépa, 1 hagyma, 1-2 cikk fokhagyma, friss kakukkfű, só, bors, ízlés szerint

Elkészítés: 

Vágjuk a szalonnát és a hagymát apró kockára, a sárgarépát julienne-re. Egy lábasban olvasszuk zsírjára a felkockázott szalonnát, süssük üvegesre rajta a hagymát, adjuk hozzá a felszeletelt fokhagymát és a sárgarépát. Süssük együtt 2 percig, keverjük hozzá a lisztet, melyet pirítsunk világos barnára (rántás). Öntsük fel a rántást hideg vízzel, keverjük simára és ekkor rakjuk a lábasba a megmosott és lecsepegtetett lencsét. Fűszerezzük sóval, borssal és a friss kakukkfűvel. Ezután  a vizet folyamatosan adagolva főzzük a lencsét készre. Amíg a lencse elkészül, a sárgarépa is tökéletesre fő.

 
Megjegyzés: ennél a receptnél a lényeg a kakukkfű. Nálam most citromillatú kakukkfű.

Nincsenek megjegyzések: