2019-07-12

BBQ oldalas


Sütőből kivéve

Ebben a tavaszias nyárban, ha már az időjárás nem éppen alkalmas a kerti sütögetéshez, barbecue partihoz, egy jó oldalast megsüthetünk a sütőben is. 

Minden igazán jó barbecue-nak három fontos, mondhatnám alapvető hozzávalója van, a jó minőségű hús, a pác és a barbecue szósz. 

A pác lehet nedves vagy száraz, egyéni ízlés dolga. Én a száraz pácolást preferálom, ami annyit jelent, hogy sütés előtt bedörzsölöm a húst a fűszerkeverékkel, ami a következőkből áll:
- barbecue pác: 50 g barna nádcukor, 1 ek piros csemege paprika, 1 tk őrölt fekete bors, 1 tk só, 1-2 gerezd fokhagyma (fokhagyma nyomón átnyomva), 1/2 tk cayenne bors
 

Készítsük elő a húst a sütéshez, ami egy kb 2 kg súlyú oldalas: ehhez először egy éles késsel távolítsuk el a hús csontos oldaláról a hártyát, úgy, hogy a késsel a hártya alá nyúlunk és azt kézzel lehúzzuk.
Ha összekevertük a fűszereket a páchoz, és előkészítettük az oldalast a sütéshez, akkor a húst kenjük meg olajjal, vékony kérget képezve rajta és dörzsöljük be a fűszerkeverékkel. 

Pihentessük az így előkészített húst 1 órát, ezután rakjuk a 110 C -fokra előmelegített sütőbe és 3-4 óra alatt süssük készre. 
Szeletelés előtt pihentessük az oldalast 10-15 percig. A bordák mentén szeleteljük.

Tálaljuk a barbecue szósszal, salátákkal, friss kenyérrel...


Sütés előtt

2 megjegyzés:

teller-cake írta...

Óh, ez igazán fantasztikusan hangzik... :-P

wanna írta...

Igen, igen, nagyon jó lett...