2019-08-02

Karamelles szilva habos krémben sütve



Érik a szilva, jó sok, finom édes, nem beszélve csodálatos tulajdonságairól: kalóriaszegény, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, kiváló C-vitaminforrás, hatékony antioxidáns. Főzhetünk belőle lekvárt, dzsemet, süthetünk különböző szilvás süteményeket és nem mellesleg csodás pálinka is készülhet belőle.


Most egy nagyszerű szilvás sütemény recept következik.

Hozzávalók:
- a tésztához: 40 g kristálycukor, 60 g liszt, 4 tojás, 2 dl 30%-os tejszín, vaj a forma kikenéséhez
- a karamellhez: 400 g szilva, 50 g kristálycukor, 1 tk vaníliakivonat, fahéj, ízlés szerint 

- pirított, darabolt  dió, 95 %-os étcsokoládé - opcionális

Elkészítés:
A szilvákat vágjuk ketté, magozzuk ki és szórjuk meg a fahéjjal.
A cukrot egy száraz serpenyőben kavargatás nélkül karamellizáljuk világos barnára. Ezután adjuk a karamellhez az előkészített szilvát, keverjük jól össze és pároljuk pár percig, a szilva érettségétől függően.
Ha kész, öntsük át a szilvás karamellt egy előzőleg előkészített, kivajazott sütőformába és
rakjuk rá a diódarabokat.
Ez most nálam egy 24 cm átmérőjű üveg sütőforma volt.

A tésztához a tojások sárgáját keverjük ki a kristálycukorral, adjuk hozzá a tejszínt és a vaníliakivonatot, majd az átszitált lisztet és keverjük sima masszává.
A tojások fehérjét egy csipet sóval, egy pár csepp citromlével, verjük kemény habbá, és keverjük a tojásos-lisztes masszához.
Ezt a habos masszát öntsük a sütőtálba a szilvára, vágjunk vagy reszeljünk rá étcsokoládét, és 180 °C fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára 25-30 perc alatt.
Sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk.
A süteményt a sütőből kivéve, a tetejét porcukorral megszórva, egy gombóc vanília fagylalttal, akár langyosan is tálalhatjuk.



Az alábbi két fotón az előkészített karamellizált szilva megszórva a pirított dióval és a sütésre előkészített sütemény látható.



Nincsenek megjegyzések: