2019-11-18

A levesekről



A leves finom, a leves egészséges, a leves gyorsan elkészíthető. Kivétel persze van, ilyen a húsleves, a borscs, a szoljanka....
A blogon nagyon sok levesrecept van, minden alkalomra, évszakra találhatók szezonális levesek. 
Közeleg a tél, a sötét borús novemberi esős időben, amikor egyáltalán nincs kedvünk kimozdulni a meleg szobából, nincs jobb, mint egy finom meleg leves, ami pár hozzávalóból gyorsan el is készíthető.
Ha van a kamrában hagyma, fokhagyma, és legalább valamilyen zöldség, percek alatt "varázsolhatunk" egy finom levest az asztalra.

Én lehetőség szerint mindig tartok a kamrában hagymát, fokhagymát, burgonyát és sárgarépát (a smootie-be is kell) és ebből a négy hozzávalóból percek alatt csodás leves készíthető. Ha ezenfelül esetleg karfiol, brokkoli vagy káposzta is van, az még nagyobb variációs lehetőségeket jelent.
Ha nincs éppen kéznél húsalaplé, akkor jó a víz is, vagy tejszín helyett a joghurt, ami persze el is hagyható. 
A leves sűrítése is sokféleképpen oldható meg: rántás, habarás, szórás. Én néha habarok, de újabban és leginkább csak a liszttel való szórást alkalmazom, ha egyáltalán...
 
Tehát főzzünk levest, abból ami van. Nálam ez a mottó.

Az alapleves a következőképpen készül:

Olajon, zsíron vagy vajon (szabadon választott) pirítsuk üvegesre a hagymát. A hagymát, vagy apró kockára vagy hosszmenti félkarikára vágom, ez attól függ milyen levest készítek. Adjuk a hagymához az apróra vágott fokhagymát és 1-2 percig pirítsuk együtt. Ezután jöhet a zöldség, amit még a hagymával együtt 2-3 percig pirítunk. Sózzuk, borsozzuk. A zöldség szeletelése attól függ, milyen leves készül, ez lehet szelet, kis kocka, de le is reszelhetjük. 
A lepirított zöldséget szórjuk meg 1-2 kanál liszttel, a zöldség mennyiségétől függően, és pirítsuk együtt pár percig. Ha kész, öntsük fel a húslével vagy a vízzel. Addig főzzük, amíg a zöldség megpuhul. 
Így készülhet póréhagymaleves, krumplileves, borsóleves
Ha viszont karfiol- vagy brokkolilevest készítünk, akkor ezeket a zöldségeket nem pirítjuk, összetörnének és amúgy is pillanatok alatt megfőnek, csak az alaplével vagy a vízzel való felöntés után adjuk a leveshez.
A fűszerezés is mindig egyéni és ízlésfüggő. Viszont alap, hogy a szárított fűszereket a főzés kezdetén - én a hagyma és fokhagyma pirításakor - a friss zöldfűszereket a főzés befejezése előtt adom a leveshez. 
Ha tejszín vagy joghurt is kerül a levesbe, az is közvetlen a főzés befejezése előtt történjen. Több tejszínes leves "nagy barátja" pár csepp citromlé. 

Hajrá kezdők és újrakezdők! Levesre fel!

Nincsenek megjegyzések: