2019-11-21

A halakról... és így lesz tökéletes a lazac



Azt tartják, mi magyarok, nem eszünk elég halat, azt is csak karácsonykor, főleg halászlé vagy rántott hal formájában. Pedig nem is olyan nehéz ezen szokásunkon változtatni. Nem mintha a halászlé nem lenne csodálatos étel.
A halválasztékról és a halas fogások beiktatásáról korábban itt a blogon is többször "értekeztem".

Jelentem, a helyzet javul. Ma már a halválaszték is egyre jobb, és az utóbbi időben több halétterem is nyílt, és már nemcsak a fővárosban.

Közeleg a karácsony, és ha nem kifejezetten halászlében vagy rántott halban gondolkodunk, hanem ki szeretnénk próbálni valami mást, akkor hasznos lehet, ha "közkinccsé" teszem a lazacsütési tapasztalataimat. Következzen a nálam bevált recept.

Hozzávalók: 400 g lazacfilé, 1 ek olívaolaj, 100 g vaj, só, kapor

Elkészítés:
Az első fontos lépés, távolítsuk el a pikkelyeket a halról, mossuk meg és szárítsuk meg a halat papírtörlővel.
A hal mindkét oldalát közvetlenül a sütés előtt sózzuk be, utána az olívaolajon és a vaj felén kezdjük el sütni, a bőrös oldalával lefelé. Így amikor a bőr megpirul, a húst összetartja, és a hal nem, vagy kevésbé fog szétesni .
Egy kevés idő után a lazac nyers, mély rózsaszíne megváltozik, átvált világos árnyalatba – ez a vastagságtól függően 6-8 perc alatt következik be. Amikor a színárnyalat változása a filé vastagságának ¾-énél már látható, fordítsuk meg a lazacot, ami után még süssük 1-2 percig.
Sütés közben a halat ne mozgassuk és adjuk hozzá folyamatosan a maradék vajat (ezt a trükköt egy tőlem tapasztaltabb szakácstól lestem el, nagyon finom az így sütött hal) és a sütés vége előtt dobjuk rá a friss felaprított kaprot.
Az elkészült lazacot fektessük papírtörlőre és tálalás előtt pihentessük 3-4 percig.

Vigyázzunk, a lazacot ne süssük túl, mert ehetetlenné válik.
Tálaljuk jázmin vagy basmati rizzsel, de nagyon finom kapros főtt burgonyával is. 


További halas receptek a blogon:
https://relaxotour.blogspot.com/2019/01/gravlax-avagy-hazilag-pacolt-nyers-lazac.html
https://relaxotour.blogspot.com/2011/05/roston-sult-rozsaszin-lazac-spargaval.html
https://relaxotour.blogspot.com/2011/07/laposhal-kapribogyos-vajmartassal-es.html
https://relaxotour.blogspot.com/2011/07/citromos-nyelvhal.html 
https://relaxotour.blogspot.com/2015/01/lazac-spenotos-spagetttivel-parmezan.html
https://relaxotour.blogspot.com/2015/01/lazac-spaghetttivel-brokkolival.html 
.... + 30 recept 

Megjegyzés:
A fotón egy vörös tengeri sügér farok látható, és csak illusztráció, hogy a hal is lehet szép.


Nincsenek megjegyzések: