A halválasztékról és a halas fogások beiktatásáról korábban itt a blogon is többször "értekeztem".
Jelentem, a helyzet javul. Ma már a halválaszték is egyre jobb, és az utóbbi időben több halétterem is nyílt, és már nemcsak a fővárosban.
Közeleg a karácsony, és ha nem kifejezetten halászlében vagy rántott halban gondolkodunk, hanem ki szeretnénk próbálni valami mást, akkor hasznos lehet, ha "közkinccsé" teszem a lazacsütési tapasztalataimat. Következzen a nálam bevált recept.
Hozzávalók: 400 g lazacfilé, 1 ek olívaolaj, 100 g vaj, só, 5-6 cikk fokhagyma
Elkészítés:
Az első fontos lépés, távolítsuk el a pikkelyeket a halról, mossuk meg és szárítsuk meg a halat papírtörlővel.
A hal mindkét oldalát közvetlenül a sütés előtt sózzuk be, utána az olívaolajon és a vaj felén kezdjük el sütni, a bőrös oldalával lefelé. Így amikor a bőr megpirul, a húst összetartja, és a hal nem, vagy kevésbé fog szétesni .
Egy kevés idő után a lazac nyers, mély rózsaszíne megváltozik, átvált világos árnyalatba – ez a vastagságtól függően 4-5 perc alatt következik be. Amikor a színárnyalat változása a filé vastagságának ¾-énél már látható, fordítsuk meg a lazacot, ami után még süssük 1-2 percig.
Sütés közben a halat ne mozgassuk és adjuk hozzá folyamatosan a maradék vajat (ezt a trükköt egy tőlem tapasztaltabb szakácstól lestem el, nagyon finom az így sütött hal) és a sütés vége előtt dobjuk rá a friss felaprított kaprot.
Az elkészült lazacot fektessük papírtörlőre és tálalás előtt pihentessük 3-4 percig.
Vigyázzunk, a lazacot ne süssük túl, mert ehetetlenné válik.
Tálaljuk jázmin vagy basmati rizzsel, de nagyon finom kapros főtt burgonyával is.
További halas receptek a blogon:
+ kb 30 recept
Megjegyzés:
A fotón egy vörös tengeri sügér farok látható, és csak illusztráció, hogy a hal is lehet szép.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése