2020-02-10

Lencsefőzelék füstölt kolbásszal



A lencse hagyományos újévi étel, úgy tartják, hogy gazdagságot hoz, nem is mulasztjuk el soha, hogy elkészítsük, de a gazdagság azért még várat magára....
Viszont mindettől és mindentől függetlenül a lencse - ha jól van elkészítve - finom és nagyon egészséges. Sok vitamint és rostot tartalmaz, élettani hatása jobb, mint a borsóé vagy a babé. Tehát érdemes egész évben fogyasztani. Leggyakoribb elkészítési módja a főzelék, de tökéletes saláta és leves is készíthető belőle. Külön említést érdemel a fekete lencse, nemcsak finom, de szép is.


Kísérleti konyhaként ez a lencsefőzelék is kicsit más, mint a hagyományos, de jóóó nagyon.

Hozzávalók: 250 g zöld lencse, 1 hagyma, 1 sárgarépa, 1 babérlevél, 1 ek zsír vagy olaj, 1 ek mustár, 1 ek liszt, 2 gerezd fokhagyma, 100 g csabai kolbász

Elkészítés: 

A hagymát vágjuk kockára és a megmosott lencsével együtt tegyük fel főni, annyi vízben amennyi éppen ellepi. Sózzuk meg, adjuk hozzá a babérlevelet és főzzük készre. Főzés közben adjuk hozzá a kis kockára vágott sárgarépát és a vizet is pótoljuk, szükség szerint.
A zsíron/olajon süssük pár percig a vékony karikára vágott kolbászt, szórjuk meg a liszttel, adjuk hozzá a fokhagymát, pirítsuk meg, és végül öntsük fel hideg vízzel - most ez a rántás. A kész rántást adjuk a megfőtt lencséhez, keverjük hozzá a mustárt és főzzük együtt még pár percig. Tálaláskor pikánsabbá tehetjük némi borecettel. 


Nincsenek megjegyzések: