2020-09-11

Padlizsánvariációk




Újra itt a megunhatatlan padlizsánszezon. Viszonylag semleges íze miatt bármi "kisülhet" belőle. Fűszerezés, szeletelés, tálalás kérdése az egész...

A blogon eddig is sok padlizsánrecept van, de ugyanazokból a hozzávalókból, kis változtatásokkal, mindig tudunk valami "újat kreálni". Vagyis nem újat, hanem mást, mert ezeket a csodás zöldségeket soha nem lehet megunni...

Egy pár korábbi ötlet, a teljesség igénye nélkül: Imam bayildi, Grillezett padlizsán kecskesajttal, Padlizsán caprese, Sült padlizsánkarikák, nem beszélve az elmaradhatatlan, kihagyhatatlan Padlizsánkrémről.
Mint minden étel készítésénél lényeges a friss, jó minőségű alapanyag. A padlizsán esetében a frissességen kívül fontos szerepe van a padlizsán méretének is, A frissességet a fénylő színe jelzi, az ideális mérete pedig tenyérnyi. Ekkor bízhatunk benne, hogy nem lesz tele barna magokkal, ami egyrészt kemény, kellemetlen, másrészt keserűvé is teheti a padlizsánt.



Ez a padlizsánvariáció is a szeleteléssel nyerte el végső formáját. Vagyis majdnem ugyanazokból a hozzávalókból készült, mint a korábbiak, de mégis teljesen más lett. Ahogy korábban is többször írtam, nem csak az ízek fontosak, hanem a forma is, és az élményt nyújtó tálalás. Egy étel ne csak finom, hanem szép is legyen, persze a lehetőségekhez képest. Szerintem.

Hozzávalók: 4 kisebb méretű padlizsán, 2 ek olaj
- sonkás verzió: szeletelt sonka és sajt, friss bazsalikom, fokhagyma, (vagy kész pesto) só, frissen őrölt bors, olívaolaj
- mozarellás verzió: mozarella, paradicsom, zöldpetrezselyem, fokhagyma, só, frissen őrölt bors

Elkészítés:
A padlizsánokat mossuk meg és szeleteljük fel, ahogyan az első fotón látszik. Vigyázzunk, hogy ne vágjuk át, egyben kell maradniuk. Sózzuk be a vágott felületeket és hagyjuk állni így 30 percet.
Közben vágjuk apróra a zöldpetrezselymet és bazsalikomot. A petrezselyemhez keverjünk apróra vágott fokhagymát, a bazsalikomhoz kinyomott fokhagymát és olívaolajat. A keresztbe vágott padlizsán vágott felületeit kenjük meg a bazsalikomos olajjal (pesto), és rakjuk bele a sajtot és a sonkát.
A hosszában vágott padlizsánba rakjunk szeletelt mozarellát, paradicsomot és a petrezselymes fokhagymát. A maradék petrezselymet szórjuk a tetejére.
Az így előkészített padlizsánokat helyezzük sütőtálba, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és 180 C-fokra előmelegített sütőben, légkeverésen, süssük 40 perc alatt készre.


Nincsenek megjegyzések: