2020-08-10

Zellerkrémleves



A krémleves elég megosztó kategória, aki szereti, az nagyon, aki nem, az viszont teljesen elutasítja. Pedig a krémlevesekről nem a régi "menzás" levesek, főzelékek, liszttel sűrített, dúsított képe, állaga kéne hogy "beugorjon". Van másik!
Sűríteni lehet magával az "anyaggal", burgonyával, kukoricakeményítővel és természetesen liszttel is. A lényeg a mérték.


Hozzávalók: 1 zellergumó zölddel, 3 szem burgonya, 1 hagyma, 1 cikk fokhagyma, 2 ek olaj, 1 ek liszt, só, frissen őrölt bors, 150 ml tejföl, 1 l víz vagy alaplé

 

Elkészítés:
A zeller gumóját és a burgonyát hámozzuk, mossuk meg és vágjuk apró kockára. 

A zellerzöldet mossuk és papírtörlővel szárítsuk meg és 1 ek felforrósított olajon pirítsuk meg ropogósra. 
(Ugyanígy lehet zsálya és petrezselyemlevelet is sütni, különböző saláták és előételek csodás kiegészítője lehet.) 
A hagymát vágjuk apróra és pirítsuk/pároljuk meg fedő alatt 10 perc alatt. Ezután adjuk hozzá a felkockázott zellert és burgonyát, adjuk hozzá a felszeletelt fokhagymát, pirítsuk együtt pár percig, ezután szórjuk meg a liszttel és még pirítsuk néhány percig. Ezután öntsük fel a vízzel vagy az alaplével, adjuk hozzá a megsütött zellerzöldet és főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. 


Botmixerrel pürésítsük, keverjük hozzá a tejfölt és 1-2 perc alatt forraljuk össze. A leves harmonikusabbá tehető pár csepp citromlével. 
Tálaljuk zellerzölddel és citromkarikával. 
A leves különlegességét és enyhe zöld színét a pirított zellerlevél adja.

Nincsenek megjegyzések: