2020-06-19

Tonhalsteak marinált gombasalátával



Konyhámból nem hiányozhatnak a különböző halak - legyen az tengeri vagy folyami - és az egyéb tengeri herkentyűk: rákok, garnélák, kagylók... 
Jó fehérje-, ásványi anyag- és vitaminforrás, könnyen emészthető, ezért a diétázóknak is ajánlott. És természetesen nem csak karácsonykor, és nem csak halászlé vagy rántott hal formájában. 

A blogon is több "halas" recept található: lazac spenóttal vagy grillen salátákkal, mediterrán mártással, nyelvhal, laposhal, fogas, ponty, harcsa, vagy a kihagyhatatlan füstölt halak és a gravlax. Természetesen a nem maradhatnak ki a garnélák és kagylók sem: garnélás kanapé, fokhagymás garnéla, garnélasaláta, garnéla avokádóval, és a garnéla, mint a partifalatok "sztárja", fekete kagyló, kék kagyló


Ennek tonhalnak az elkészítése is roppant egyszerű és gyors. Nem árthat, ha közben kortyolunk egy kevés pezsgőt vagy fehér bort....

Hozzávalók: friss vörös tonhalszeletek, citrom, olívaolaj vagy vaj a sütéshez, só, frissen őrölt színes bors

Elkészítése: 

A tonhalszeleteket mossuk meg és szárítsuk meg papírtörlővel. Sütés előtt enyhén fűszerezzük sóval és frissen őrölt színes borssal. 
Vágjunk fel egy fél citromot cikkekre. 
A felforrósított olívaolajon vagy vajon süssük a halat oldalanként 1,5-2 percig, mellé rakva a citromot. Amikor megfordítjuk a halszeleteket locsoljuk rá a forró olajból és még daráljunk rá kevés borsot és sót.

Tálaljuk a citromszeletekkel és gombasalátával.



Gombasaláta, most csiperkéből: a gombát megtisztítom, megmosom, feldarabolom, sós vízzel leforrázom, leszűröm és marinádot készítek ecetből, cukorból, sóból és fűszerekből (5-6 szem egész bors, 1 szegfűbors, 1 babérlevél), melyben 10 percet főzöm. Ezután hagymával, olajjal, esetleg balzsamecettel ízesítem. 


Nincsenek megjegyzések: