2021-05-20

A csodás fenyőrügy


Tavasszal érdemes fenyőrügyet (is) gyűjteni, mert nemcsak finom, hanem egészséges szörp készíthető belőle. Ha van a kertünkben fenyő, akkor nincs sok dolgunk, csak leszedjük, a zsenge fenyőrügyet sőt - folyamatosan szedhetjük -, és már készülhet is belőle a csodás szörp, vagy zselé. 

A fenyőrügyet akkor szedjük, amikor még friss zöld színű. Ha a természetben gyűjtjük, akkor egy kirándulással egybekötött jó kis program lehet.

A fenyőrügyet mossuk meg, csepegtessük le és egy csatos üvegben rétegezzük a cukorral, kb. 2 cm-ént.

Az üveget töltsük meg és zárjuk le. Hagyjuk állni, és ha összeesik, akkor töltsük meg a keletkező helyet ismét fenyőrüggyel és cukorral. Ez többször megismételhető.  

A keletkezett szirupot szűrjük le és zárjuk üvegbe. Ez a cukorral rétegezett "megoldás" a legegyszerűbb, és a legtöményebb szörpöt eredményezi, amely még köhögéscsillapításra is alkalmas.

Ha vízzel felhígítjuk, felfőzzük, és citromot teszünk bele, majd forrón az üvegekbe szűrjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, akkor egy sokoldalúan használható hígabb fenyőrügyszörpöt kapunk.



Nincsenek megjegyzések: