2021-10-13

Karfiolleves


Ahogy korábban is írtam, nálam fontos szempont a szezonalitás, a piacra sem "listával" megyek (az alapdolgokat kivéve), hanem a napi kínálat határozza meg nálam a menüt. Mivel már megjelent a csodás, nem import, hanem a helyi termelők karfiolja, be is került egy csodás példány a kosaramba, sok egyéb zöldséggel együtt.

A karfiol is egy nagyon sok variációban készíthető zöldség és nem mellesleg szép is. Kihagyhatatlan a rántott karfiol, a rakott karfiol, a karfiolsteak, a karfiolsaláta... Korábban egy igazán különleges krémlevest készítetten belőle, most egy rusztikusabb verzió mellett döntöttem.

Hozzávalók: 1 nagy (1 kg) karfiol, 1 l víz vagy alaplé, 2 közepes sárgarépa, 1 vörös hagyma, 2 ek olívaolaj, só, frissen őrölt bors, 1 ek citromlé

Elkészítés:

Vágjuk apróra a hagymát, és egy serpenyőben, az olívaolajon 5-6 perc alatt fonnyasszuk meg. Tegyük félre. Ezután süssük meg a serpenyőben fennmaradt olajon a kis kockára vágott sárgarépát, sózzuk, borsozzuk.

Közben egy fazékban sós vízben vagy az alaplében pároljuk meg a megmosott, rózsáira szedett, karfiolt. Ha kész, a karfiol egyharmad részét tegyük félre, rakjuk a fazékban maradt karfiolhoz a párolt hagymát és turmixoljuk össze. Ha szükséges, akkor 1 ek kukoricakeményítővel sűrítsük be, forraljuk össze. Keverjük a leveshez a sárgarépát és az egészben hagyott karfiolrózsákat. Állítsuk be az ízeket 1 ek citromlével és ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint. 

Forrón tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések: