2022-01-28

Sajtos pogácsa


Ha vendégvárás, akkor a finom pogácsa sem maradhat el az asztalról, és nem is lehet megunni. Gondolom ebben mindenki egyetért. Más kérdés, hogy nekilátunk-e a készítéséhez, vagy egyszerűen megvesszük a pékségben. Azok is finomak, de a saját készítésűnek nagyobb az "értéke". Pogácsát süthetünk sajttal, túróval, tepertővel, kömény és egyéb magvakkal...

Ez most egy vajas, élesztős tésztával készült sajtos pogácsa. Elkészítése egyszerű, csak mivel 10-12 órát ajánlatos a tésztát hűvös helyen pihentetni, kicsit időigényesebb, mint a korábbiak.

Hozzávalók: 500 g liszt, 250 g vaj, 2 tojássárgája, 200 g tejföl, 25 g friss élesztő, 1 tk cukor, 3 tk só. A tetejére: 1 tojássárgája és  200 g sajt 

Elkészítés:
Szitáljuk át a lisztet, keverjük hozzá a sót, a cukrot és morzsoljuk össze először a hideg kis kockára vágott vajjal és végül az élesztővel. Adjuk a vajas-morzsás keverékhez a tojást, a tejfölt és kézzel gyúrjuk jól össze. Viszonylag könnyű tésztát kapunk. Csomagoljuk folpackba és egy éjszakára rakjuk a hűtőszekrénybe. 

Másnap, kivéve a hűtőszekrényből, hagyjuk a tésztát a konyhapulton, szobahőmérsékletre visszamelegedni. Ezután osszuk ketté a tésztát - így könnyebb vele dolgozni - és kb. ujjnyi (7-8 mm) vastagra nyújtsuk ki. Kenjük meg a tojássárgájával, szórjuk meg a reszelt sajttal és szaggassuk ki. Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire és 200 C-fokra előmelegített sütőben légkeverésen 15-18 perc alatt süssük aranybarnára.

A sütési idő, természetesen függ a sütő paramétereitől és a pogácsák méretétől is. A pogácsákat rácson hagyjuk kihűlni.


Nincsenek megjegyzések: