Van egy szilvafánk, mindig csodás és nagy termést hoz. Mi pedig igyekszünk az utolsó szemig mindet hasznosítani, megenni vagy tartósítani. Készül belőle dzsem, szörp, aszalt szilva. Viszont az idén a változatosság kedvéért - "konyhatúrás" lévén -, gondoltam készítek belőle valami mást is. A forró nyári napok igen alkalmasnak bizonyultak az aszalásra, szárításra.
Valami viszonylag egészséges nassolnivalóra gondoltam, ami nem a "sima" aszalt gyümölcs. Már száradt a napon a fügesajt, a paradicsom, ez adta az ötletet. A recept menet közben alakult.Hozzávalók: 2 kg érett, édes szilva, 300 g cukor, 1 tk vaníliakivonat, 3 zselatinlap
Elkészítés:
A szilvát magozzuk ki, keverjük össze egy fazékban a cukorral és hagyjuk állni egy éjszakát. Ezután folyamatosan kevergetve forraljuk fel és főzzük 30-40 percig, amíg a cukor teljesen elolvad. A massza ekkor már híg "dzsemszerű". Keverjük hozzá a vaníliát és szűrjük le a levét, ami kitűnő szilvaszörp lesz. A szörpöt forrón töltsük üvegbe és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. A fennmaradt sűrűbb masszához keverjük a hideg vízbe beáztatott és kicsavart zselatinlapokat. Lassú tűzön forraljuk még 10-15 percig. Ezután öntsük a masszát üvegtálra vékony, kb 15 mm vastag rétegben - ugyanúgy, mint a fügesajtnál - száradni. 2-3 nap után borítsuk a masszát rácsra a végső száradásig. Ha elértük a kívánt száradási fokot, szeleteljük tetszőleges méretre és formára.
Megjegyzés:
Gyümölcszselét már korábban is készítettem birsalmából. Gondolom, hasonló módon járhatnánk el a szilvával is. Vagyis a szilvát teljesen átpasszírozva, a leszűrt léhez keverve a zselatint,egy lágyabb zselét kapnánk, de így,a szilva héjával együtt rusztikusabb és különlegesebb, szerintem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése