2011-04-06

Garnéla avokádóval, rucolával



Az olasz, orosz mellett a thai konyha is a kedvenceim közé tartozik. Jellemzője a rendkívül sok alapanyag használata. Az ételek harmóniáját az öt alapíz határozza meg, ezek: az édes, a sós, a savanyú, a csípős-fűszeres és a keserű. Az alapvető eledel a rizs, minden formájában fogyasztják, ilyen a rizspapír is, mely rizslisztből készül.
Híres a thai édes chiliszósz, mely távol-keleti boltokban vagy nagy áruházakban vásárolható meg, de nagyon egyszerű az elkészítése házilag is, és ennek nagy előnye, hogy semmilyen tartósítószert és adalékanyagot nem tartalmaz. Ehhez a fogáshoz is ezt a thai édes chiliszószt készítettem. 
Tehát a mai könnyű vacsora garnélás, avokádós, rucolás tekercs chiliszósszal. 

Hozzávalók:
Rizspapír, garnélarák, rucola, érett avokádó, kaliforniai paprika, chiliszósz, halszósz, ennek híján: só, citromlé

Elkészítés:
A rizspapírt felhasználás előtt 1 percre hideg vízbe kell mártani, hogy megpuhuljon, ezután  a vizből kiemelni és megszárítani.   
A garnélákat a  korábban már leírtak szerint tisztítottam és sütöttem. Ezután egy tálban összekevertem a garnélát, a rucolát, a meghámozott és felszeletelt avokádót, a vékony csíkokra vágott paprikát, a halszószt, a citromlevet és a chiliszószt. Az így elkészített keveréket ráhelyeztem a rizspapírra és tölcsérszerűen feltekertem (mint a töltött káposztát).
Tálaláskor chiliszósszal még meglocsoltam.

2 megjegyzés:

nina írta...

Szuper ez a garnélás sali, egészen különleges. A rákot, az avokádót külön is szeretem, hát így együtt!

wanna írta...

Nekem is nagy kedvencem a garnéla. Minden formában jöhet!