2011-04-18

Húsvéti kalács



Húsvét közeledtével már el kell kezdeni foglalkozni a húsvéti menüsor összeállításával, a szükséges alapanyagok beszerzésével, természetesen, ha nem wellness-hétvégében gondolkodunk, és fáradságot nem sajnálva vendégül látjuk rokonainkat, barátainkat. És, ha rászánjuk magunkat valami hagyományos dolog elkészítésére is, akkor ez lehet a húsvéti fonott, tejes kalács mazsolával.
Nagymamám kipróbált receptjét közlöm, a mennyiségek egy nagy család húsvétjára vonatkoznak, melyek természetesen arányosan csökkenthetők.

Hozzávalók: 1 kg liszt, 8 dkg cukor, 10 dkg vaj, 3-4 tojás sárgája, 9 dcl tej, 3 dkg élesztő, 1/2 kk só, mazsola

Elkészítés:
Az élesztővel, 3 ek liszttel, 1 dcl langyos tejjel kovászt készítek. Egy keverőtálban az átszitált lisztet összekeverem, a maradék langyos tejben feloldott cukorral, két tojás sárgájával, a sóval és hozzáadom a közben elkészült kovászt. A tésztát alaposan kidagasztom, a megolvasztott vajat a dagasztás vége felé adagolva a tésztához, majd liszttel megszórva, letakarva meleg helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztem. Lisztezett deszkára borítva gyengéden átgyúrom, hozzáadom a mazsolát, részekre osztom, attól függően, mekkora formákban akarom sütni, és egy részéből pedig díszítő fonatot készítek. A sütőformákat nem töltöm tele, mert még ott is kelesztem 30 percet.
A díszítéshez használjuk a fantáziánkat.
Közvetlen a sütés előtt a tészta tetejét megkenem egy-két tojás sárgájával és 200 °C előmelegített sütőben mintegy 45 perc alatt aranybarnára sütöm. A forró kalácsot a sütőből kivéve langyos vízben elkevert 1 ek cukorral megkenem, melytől csodásan fényleni fog. 

 

5 megjegyzés:

Ani írta...

Arra gondoltam, ahogy ránéztem, milyen szép fényes, mintha cukorral lenne megkenve...és azzal van. Szép ám nagyon!))

mellissina2 írta...

Nagyon szép a kalácsod,majd kipróbálom,de mazsola nélkül,nem szeretem a mazsolát semmilyen formában.

wanna írta...

Köszi, mazsolával az igazi! De aki nem szereti...., lehet nem szeretni a mazsolát?
Az is van sokféle :)

g.gizi írta...

csodas csodás. áldott húsvétot anna

wanna írta...

Köszönöm! Aldott húsvétot!