2012-06-02

Tündöklő mámor a június...


"...Az élet - hús és ideg a kő is!
Tündöklő mámor a június:
átlátszóan villognak a nők
s testük csillagközi erők
szent delejével koszorús:

jönnek-mennek az édes utcán,
s akinek van rá szeme,
szédülve látja, hogy mind után
kinyúl, bátran vagy tétován,
a mindenség keze."  /  Szabó Lőrinc: Szerelmes Június

Júniust a hagyomány szerint Romulus a fiatalokról (iuniores) nevezte el, más vélemények szerint Juno istennő tiszteletére szentelt hónap. A régi magyar kalendáriumban neve Szent Iván hava, Nyárelő hava. Nevezik még Napisten havának is. Június, az év legcsapadékosabb és a legzivatarosabb hónapja, bővelkedik jeles napokban. Mindemellett, június az igazi befőzési időszak kezdete is. Érik az eper, a cseresznye, a meggy, a ribizli, készülhet belőlük szörp, dzsem, zselé, vagy elrakható egyszerűen cukorban és rumban.

 
Június 3. A pünkösd utáni első vasárnap, – Szentháromság vasárnap – , „kicsipünkösd”.
Az ezt követő csütörtök, június 7. – Úrnapja (Corpus Domini), amikor az egyház Krisztus testét, az oltáriszentséget ünnepli. Az ünnep azt hangsúlyozza, hogy Jézus mennybemenetele után is a hívek között maradt az Oltáriszentség képében. Mindenütt körmeneteket tartanak, a körmenetben végighordozzák az oltáriszentséget, melyet fölmutatva a pap áldást oszt a világ négy égtája felé. Régen amerre a körmenet elhaladt, négy oltárt állítottak fel, az oltárok fölé gallyakkal feldíszített sátrakat emeltek, lányok virágszirmokat hintettek. Úrnapján a népi megfigyelések szerint gyakoriak a viharok, zivatarok.
Június 4. Trianon emléknapja. 

Június 8. Szent Medárd püspök napja, időjárásjósló nap, ha ezen a napon esik, akkor negyven napig fog esni, ha viszont száraz, meleg az idő, a folytatás is hasonló lesz, aszály várható.
Június harmadik vasárnapja – apák napja.
Június 24. Keresztelő Szent János születése, „Szent Iván éj”, a múzeumok éjszakája.
Szent Iván a nyári napforduló ünnepe, tűzugráló, gonoszűző, babonás nap. A pogány hagyományban a tűz egyrészről napszimbólum, másrészt a megtisztulás szimbóluma is.
Június 29. Péter-Pál , az aratás kezdete, úgy tartották, hogy a búza töve ezen a napon megszakad, kezdődhet az aratás, valamint Szent Péter és Pál apostolok vértanúhalálának a napja. Pétert Rómában fejjel lefelé keresztre feszítették, Pált pedig lefejezték.
 

Nincsenek megjegyzések: