Legtöbb „haszna” egészségünk szempontjából a nyersen fogyasztott paradicsomnak van, de ha sok terem - ez nálunk eddig 1x fordult elő -, vagy ha barátoktól is kapunk - ez gyakrabban -, akkor a „felesleget” aszalom, levet készítek belőle, ami közös bennük, hogy tartósítószert egyikhez sem használok.
A mai projekt a befőzés, mivel egy jó adag gyönyörű sárga paradicsomot kaptam.
Az orosz konyha nagy kedvence az egészben eltett paradicsom, melyet ecetes vagy csak sós változatban készítenek, csodás találmány. Ehhez apró paradicsom szükséges és viszonylag nagy üvegek. A felöntőlé mennyiségének előre való meghatározása okozhat kisebb gondot.
Hozzávalók: lucullus vagy más keményebb fajta paradicsom, felöntőlé
Felöntőlé készítésekor a következő arányokat tartom be: 1 l víz, 50 ml 10 %-os ecet, 2 ek cukor, 1 ek só
- minden üvegbe: szemes bors, kapor, babérlevél, erős paprika, egyéb fűszerek, ízlés szerint
Elkészítés:
Először elkészítettem a felöntőlevet, közben megmostam paradicsomokat. Az előkészített üvegekbe beleraktam a fűszereket, a paradicsomokat és felöntöttem a forró lével. Az üvegeket lezártam és egy nagy fazékban, forrástól számított 10 percig sterilizáltam (gőzöltem). A vízből kivéve 5-6 percre minden üveget a tetejére állítottam, utána száraz dunsztban hagytam kihűlni.
11 megjegyzés:
Ilyet még nem ettem, istenien néz ki:) Imádom a savanyúságokat, ez meg nagyon különleges.
Köszi! Mi is csak tavaly először :).
Korábban csak piros vagy zöld paradicsomból készítettem savanyúságot, de a múlt évben felfedeztük magunknak ezt a sárga fajtát, nagyon finom, különleges ízű, azóta kimondottan keresem is.
A gőzöléssel való befőzés nagy előnye, hogy nem kell tartósítószer az eltarthatóságához! Pirosat szoktam én is berakni, nagyon finom! Ezt a sárga fajtát nem ismerem ízre, anno a kertemben egy nagyon nagy fajta nőtt, szomszédomtól kaptam a tövet, nem tudom milyen néven futott, de az mennyei finom íze volt, húsos, szinte magmentes.
Én szinte mindent befőttet, savanyúságot gőzölök, egyszerű és biztos módszer.
Én a piacokon, ha lehetséges a néniknél rózsaszín, szívformájú paradicsomokat keresek. Nem tudok ettől per pillanat finomabbat.
Már régóta keresek hasonló recepteket, mint az egészben eltett paradicsom. Arra lennék kiváncsi, hogy a paradicsom héja és épp marad, nem úszkál az üvegben?
Sárgát én most kaptam ajándékba, de elfogom tenni a magját, hogy ilyen szép salim legyen..:)
Hello Rosina! Örülök, hogy megtaláltad nálam a rég keresett receptet. Kérdésedre a válasz:
ha hibátlan, kemény paradicsomokat raksz az üvegekbe és betartod a sterilizálási időt, akkor a berakott paradicsomok nem repednek meg.
De még ha egy ici-picit meg is repedne valamelyik, a héja biztos, hogy nem válik le.
Szia! Elmondom neked, nagyon elégedett vagyok a recepteddel. Pirosból is csináltam.Kb 2szem repedt meg, de csak egy picit. Légyszíves tegyél fel több hasonló receptet jövőre. Köszi
Szia Rosina! Ez igazán nagyszerű hír,hogy jól sikerültek a paradicsomok, de reméltem is :).
Minden jó dolgot, ígérem, a jövőben is megosztok.
Szia! Valóban nagyon jól sikerültek a paradicsom savanyúságok. De most szeretnék eltenni káposzta salátát télire. Van jó recepted?
Köszi Rosina!
Káposztát magában (nagyobb mennyiségben:), ez kb. 30 kg) télire általában egy 27 literes speciális kerámiahordóban szoktam eltenni.
Ha ez elmarad, akkor időnként kovászolok: http://relaxotour.blogspot.hu/2011/02/kovaszos-kaposzta.html
Ezenkívül nagy kedvenc a csalamádé:
http://relaxotour.blogspot.hu/2011/08/csalamade.html
Szoktam készíteni káposztasalátát is, ami ugyanúgy készül, mint a csalamádé, de nincs benne csak 3 kg legyalult káposzta, 0,5 kg lereszelt sárgarépa és 0,5 kg vékonyra vágott hagyma, csak minden üveg tetejére még teszek 1 ek jófajta olajat.
Megjegyzés küldése